couscous met gegrilde biet, dadels en pecannoten

in deze couscous komen de warme, zoete smaken van dadels, pecannoten en gegrilde biet samen met het scherpe van feta

ingrediënten van de week: dadels & pecannoten
kok: Lobke

“Ik houd van warme, kruidige smaken, zoals kaneel, steranijs, 5spices en kruidnagel. Dadels en pecannoten zijn dan ook ingrediënten naar mijn hart, want die combineren daar perfect mee. Mijn eerste ingeving was om een gezonde ‘raw’ energiereep te maken, voor tijdens het fietsen. Maar Jeannette was me voor met een soortgelijk (heerlijk!) recept. En toen zag ik ze weer liggen bij de groenteboer: rode bietjes. Oók goed voor de fietsprestatie. En om mijn eerdere belofte – ‘ik ga vaker bietjes eten’ – kracht bij te zetten, besloot ik de dadels en pecannoten te verwerken in een gerecht met gegrilde biet. Want gekookt vind ik bietjes nog steeds niet lekker (tenzij goed verstopt in een vakkundige haringsalade of als slanke julienne in een groene salade, maar zelfs dan…). Zoals bijna elk couscousgerecht, kun je ook dit gerecht prima koud eten.”

 ingrediënten (2-3 personen)

  • 200 g spelt-couscous
  • 3 kleine rauwe rode bieten
  • 2 rode uien
  • 100 g dadels (10-12)
  • 100-125 g Griekse schapenfeta
  • 50 g pecannoten
  • 2-3 theel kaneel
  • 2 theel balsamicoazijn
  • 1 theel honing
  • citroensap
  • 2 takjes tijm
  • olijfolie
  • flinke hand rucola (ca 20 – 25 g)
  • peper & zout
  • extra vierge olijfolie

recept

Verwarm de oven voor op 200C.

Schil de bieten (tip: doe plastic handschoentjes aan, want ze geven behoorlijk af) en snijd ze in parten van gelijke grootte. Meng 1 eetlepel olijfolie met 1-2 theelepels kaneel, de balsamicoazijn en honing. Schep de bietenparten erdoor.

Schil de rode uien en snijd ze in parten van gelijke grootte. Meng 2 theelepels citroensap en de blaadjes van de takjes tijm met een beetje olijfolie en schap er de ui-parten door.

Leg bieten en uien op een bakplaat met bakpapier en gaar ze in circa 30 minuten in de oven.

Hak de pecannoten grof, snijd de dadels in stukjes, verbrokkel de feta en snijd de rucola klein.

Breng water aan de kook in de waterkoker. Doe de couscous in een schaal en schenk er 200 ml water en een scheut citroensap op. Meng, wanneer het water compleet is opgenomen, met een vork 1 eetlepel extra vierge olijfolie, een theelepel kaneel en zout naar smaak door de couscous.

Meng noten, dadels en feta door de couscous. Schep de couscous in de kommen, schep daar de uien en bieten op en top elke kom af met de rucola, een paar draaien zwarte peper uit de molen en wat extra vierge olijfolie.