
couscous met geroosterde aubergine en geitenkaas
kok: Lobke
ingrediënten van de week: aubergine & geitenkaas
“In dit gerecht zit absoluut een Zuid-Europees zonnetje. Het is zowel warm als koud te eten en dat maakt het voor mij tot een ideaal (na)zomergerecht. Je kunt het namelijk een dag eerder maken, om mee te nemen wanneer je een dagje naar het strand gaat of als startmaaltijd voor de eerste dag kamperen. Het recept van de ovengedroogde tomaatjes is een variatie op wat ik Nigella Lawson ooit eens op tv zag maken.”
recept (2 personen)
200 g couscous, 75-100 g zachte geitenkaas, 1/4 tl ras-al-hanout, 1 el citroensap
1 aubergine, ½ courgette, handje pijnboompitten, 3 takjes verse tijm, peper en zout, olijfolie
250 g cherry(tros)tomaten, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, 1 el kristalsuiker, 1 tl zout, ½ tl knoflookpoeder
Snijd de aubergine en courgette in plakken van gelijke dikte (max. 2 cm). Leg alles op een bakplaat met bakpapier, bestrijk beide zijden van de plakken rijkelijk met olie en strooi er zout, peper en de verse tijmblaadjes over. Zet 30-40 minuten boven het midden in een voorverwarmde oven van 190C.
Halveer de tomaatjes, leg ze met de open zijde boven in een met olie een ingevette quichevorm of lage ovenschaal en bestrooi ze met suiker, zout, knoflookpoeder en gedroogde Italiaanse kruiden. Zet de tomaatjes op een rooster in de oven erbij, onder de aubergine.
Bestrooi de courgette en aubergine, na circa 25 minuten gaartijd, met pijnboompitten en plaats het rooster met tomaten boven de aubergine (of wissel bakplaat en rooster om). Laat verder garen tot de groenten mooi geroosterd en gaar zijn.
Doe de couscous in een schaal met citroensap, ras-al-hanout, peper en zout. Kook 200 ml water (ik doe dat in de waterkoker) en schenk op de couscous. Laat staan tot het water is opgenomen, roer los met een vork en voeg wat (extra vierge) olijfolie toe. Brokkel de geitenkaas boven de kom en schep door de couscous. Serveer met de geroosterde groenten.
NB. De tomaatjes kun je ook een nacht in de oven laten staan (zo deed Nigella dat): verwarm de oven voor op 200C, zet de oven uit en plaats de tomaten erin. De tomaten worden dan wat droger.