couscous met raapstelen en merguezworst

ingrediënten van de week: raapstelen & worst
kok: Lonneke

“Holland meets Marokko in deze fusion couscousschotel. Ik koos ervoor om de Hollandse raapstelen te combineren met merquezworst en couscous uit de Noord-Afrikaanse keuken. Merquezworstjes zijn wat mij betreft pas echt lekker als je ze flink lang uitbakt. Voeg een vleugje Griekenland toe in de vorm van een salade met komkommer, tomaat en feta. Het verzamelen van ingrediënten als harissa en ras el-hanout kost misschien even tijd – hoewel mijn buurtsuper het gewoon in het schap heeft staan – maar dan heb je ook een maal om van te watertanden. Eet smakelijk! Of, in goed Arabisch: bismillah!”

recept (4 personen)
1 bosje raapstelen, 8 merguezworstjes, 300 g couscous, 5 ontvelde tomaten, 2 rode uien, 2 tenen knoflook, 1 aubergine, 1 rode paprika, ras el-hanout, harissa (Marokkaanse sambal), ½ l groente- of kippenbouillon, 1 komkommer, 4 tomaten, feta (neem die van Dodoni!), 1 bosje platte peterselie

Pak een (liefst gietijzeren) wok of braadpan en fruit daarin de ui en knoflook. Bak hierin blokjes aubergine en reepjes paprika. Voeg de in stukjes gesneden ontvelde tomaten toe. Kruid het auberginemengsel rijkelijk met ras el-hanout, zout en peper. Bak ondertussen de merguezworstjes flink lang uit in een koekenpan. Was de raapstelen en hak ze grof. Doe de couscous in een kleine pan en roer om met de hete bouillon (en eventueel nog wat ras el-hanout). Bak op het laatst de raapstelen even mee in de wok met de aubergine. Serveer de couscous met raapstelen en merguezworst met een flinke lepel harissa en een salade van komkommer, tomaat en feta en gehakte peterselie.