
cranberry-koekjes met amandel en pure chocolade
feestelijke koekjes om cadeau te doen of bij de kerst-thee te serveren
gerecht van de week: gerecht met cranberries
kok: Lobke
“Gedroogde cranberries eet ik best regelmatig, als onderdeel van mijn overnight oats. Maar ik vind ze ook heerlijk in … koekjes! Een koekje met een vulling is toch net even feestelijker dan een ‘gewoon’ koekje. En zelfgebakken koekjes zijn altijd een gezellig cadeautje.”
ingrediënten (12 tot 16 koekjes)
- 125 g ongezouten roomboter
- 225 g bloem
- 150 g fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 2 handjes vol gedroogde cranberry’s
- 30-40 g blanke amandelen
- 30-40 g superpure chocolade
recept
Laat de boter heel zacht worden (doe ‘m evt even in de magnetron). Klop met de suiker tot een witromige massa. Splits de eieren en klop de 2 ei-dooiers door het boter-suikermengsel.
Spatel de bloem met het zout erdoor. Hak de chocolade en amandelen in stukjes en kneed door het deeg. Vorm er een bal van, wikkel deze in huishoudfolie en leg minimaal 10 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Maak kleinere balletjes van de grote deegbal. De grootte maakt niet zo uit, als ze maar allemaal even groot zijn.
Leg de deegballetjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze plat tot de koekjes circa 1-0,5 cm dikte hebben.
Bak ze in 12-15 minuten goudbruin en laat helemaal afkoelen buiten de oven tot ze lekker knapperig zijn.