
crostini met vijgen en geitenkaas
guur herfstweer vraagt om zonnige crostini als borrelhap of als nazomers voorafje – en een opgestookte kachel…
ingrediënten van de week: vijgen & geitenkaas
kok: Lonneke
“Voordat ik mijn gerecht crostini met vijgen en geitenkaas ging noemen, had ik in mijn hoofd dat ik bruschetta ging maken. Veel verschil tussen bruschetta en crostini is er niet. Het zijn beide stukjes geroosterd brood met smakelijk beleg. Crostini zijn vaak besmeerd met krachtige smaken. Zoals de traditionele ‘crostini fegato’ (met kippenleverpaté) of een olijventapenade. Vanwege die krachtige smaken worden de hapjes wat kleiner gehouden. Bruschetta zijn vaker belegd met tomaten en andere groenten en het formaat gaat meer in de richting van een boterham. Mijn sneetjes stokbrood zijn klein en het beleg vrij krachtig van smaak; crostini dus. De combinatie hartig met zoet en krokant met zacht is zalig.”
ingrediënten (voor 16 crostini’s)
- 4 verse vijgen, in dunne plakjes
- 200 g zachte geitenkaas
- 12 sneetjes stokbrood
- 3 plakjes bacon/ontbijtspek
- 1 el verse rozemarijn, alleen de naalden fijngehakt
- 1 el honing
- 40 g rucola
- olijfolie
recept
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes vijg erop. Verdeel de honing over de vijgen en bestrooi ze met rozemarijn. Bak de vijgen ongeveer 6 minuten in de oven. Haal ze vervolgens uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
Beleg de stokbroodjes met geitenkaas. Bak de plakjes bacon krokant en verkruimel de baconcrumble over de geitenkaas. Leg de plakjes vijg op de crostini met geitenkaas, bestrooi ze met peper en zout en zet ze ongeveer 5 minuten terug in de oven totdat de geitenkaas zacht is en het stokbrood knapperig. Serveer met wat rucola en olijfolie.