
crunchy kikkererwten met pittige garnalen en citroen
ingrediënten van de week: kikkererwten & citroen
kok: Lonneke
“Toen bleek dat we deze week met kikkererwten en citroen – de suggestie van Karin van PrintCandy – zouden gaan koken, dacht ik in eerste instantie aan iets met couscous of aan hummus. Maar omdat ik bij dé visboer in Arnhem de garnalen niet kon laten liggen, wilde ik daar iets mee doen. In dit recept gaan de kikkererwten even in de oven en dat geeft ze aan de buitenkant een lekkere crunchy bite, terwijl ze van binnen romig en zacht blijven. Met een beetje voorbereiding – de citroen alvast raspen – zet je dit gerecht binnen 30 minuten op tafel. De kinderen hadden gesport en rammelden van de honger, dus ik kookte er wat pasta bij. Het is ook heerlijk om een stukje brood over de bodem van de ovenschaal te halen. Maak het zo pittig als je zelf wilt door meer of minder chilivlokken te gebruiken. Een van mijn motto’s luidt ‘niet vullen, maar voeden’ en dit gerecht is een gezonde manier om bij te tanken. Zeer geschikt voor doordeweekse avonden als je snel en simpel wat lekkers en voedzaams in elkaar wilt flansen.”
recept (4 personen)
2 blikken (of potten) kikkererwten, 2 citroenen, 6 el olijfolie, 1½ tl zeezout of zeezoutvlokken (bijv. van Maldon), 300 g garnalen (gepeld met staarten), 1 teen knoflook, 1 tl chilivlokken (gedroogde chilipeper), 1 bosje (platte) peterselie
Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de kikkererwten af met water en laat ze uitlekken. Meng ze met 3 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zeezout en verdeel ze in een laag op een ovenplaat of grote ovenschaal. Bak ongeveer 15 minuten tot de kikkererwten een beetje knapperig of crunchy zijn (van binnen blijven ze gewoon zacht).
Laat ondertussen de garnalen 15 minuten marineren in een mengsel van olijfolie, geperste knoflook, chilivlokken, ½ theelepel zeezout en het sap en de geraspte schil van 1 citroen. Snijd de andere citroen in dunne plakjes.
Verdeel de garnalen over de kikkererwten en leg er wat plakjes citroen op. Bak nog ongeveer 6 tot 10 minuten tot de garnalen mooi roze en gaar zijn. Haal uit de oven en doe er naar wens extra citroensap en/of olijfolie over. Garneer met fijngehakte peterselie. Serveer eventueel met een groene salade en voor hongerige magen wat pasta of brood.