curry met bloemkool en kip

de kurkuma in deze kruidige curry met bloemkool en kip zorgt voor meer dan alleen de knalgele kleur

 

ingrediënten van de week: bloemkool & kip
kok: Lonneke

“Bij de Ekoplaza in Arnhem ontdekte ik verse kurkuma. Ik dacht even dat het klein uitgevallen stukjes gemberwortel waren. Maar als je het afbreekt, zie je waarom kurkuma ook wel geelwortel wordt genoemd. Je komt de specerij steeds vaker tegen. Waarschijnlijk omdat de ‘superfood’-eigenschappen van kurkuma in de belangstelling staan. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt. Eerst als gele kleurstof, maar de medicinale eigenschappen bleven niet onopgemerkt. Na elk onderzoek komen daar meer positieve eigenschappen bij. Curcumine, het actieve ingrediënt van kurkuma, zit niet alleen in de verse, maar ook in de gemalen variant. Het goedje heeft een ontstekingsremmende, antiseptische en antibacteriële werking. Onderzoekers reppen over positieve resultaten bij de vetstofwisseling en gewichtsbeheersing en zelfs bij Alzheimer. Het versnelt het helen van wonden en helpt bij het herstellen van de huid. Gecombineerd met bloemkool schijnt het zelfs prostaatkanker te voorkomen…
In deze curry met bloemkool en kip heb ik dan ook lekker veel kurkuma gebruikt. Niet alleen vanwege de positieve medische eigenschappen; ook gewoon omdat het in dit gerecht een heerlijke smaakmaker is. Zelf currypasta maken is eenvoudiger dan het lijkt. Het enige lastige is dat je best veel ingrediënten bij elkaar moet sprokkelen. Je hoeft de currypasta natuurlijk niet zelf te maken. Ik weet uit ervaring dat de luie, snelle versie van dit recept – met een potje kant-en-klare currypasta van Patak’s – ook heel lekker is!” 😉

ingrediënten (4 personen)

  • 300 g basmatirijst
  • 2 el kokosolie
  • ca. 300 g biologische kipfilet, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 800 ml kokosmelk (2 blikken)
  • 1 bosje verse koriander (bakje à 15 g)

ingrediënten currypasta:

  • de steeltjes van de koriander (de blaadjes gebruik je om te garneren)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 verse rode pepers
  • 1 cm verse gember
  • 2 el gedroogde kokos
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 g)
  • 3 el kokosolie
  • 1 el garam masala (kruidenpoeder)
  • 3 tl gemalen kurkuma of 3 verse kurkumawortels (geschild)
  • 1 tl pittige paprikapoeder of espelettepeper
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zwarte peper, gemalen
  • 2 tl zout
  • 1 tl gemalen koriander (poeder)
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen kardemom

Pureer alle ingrediënten voor de currypasta in een keukenmachine (of met de staafmixer in een hoge kom). Verhit de kokosolie in een braadpan en bak de currypasta hierin 1 min. op laag vuur. Door verhitting komen de smaken vrij. Bak de blokjes kipfilet al omscheppend 5 min. mee. Voeg wat olie toe en fruit ook de ui zachtjes mee. Schep de bloemkoolroosjes erdoor en bak een paar minuten. Schenk de kokosmelk erbij breng het geheel aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat het geheel in circa 20 min. met de deksel schuin op de pan zachtjes stoven. Kook ondertussen de rijst in gezouten water.
Snijd de korianderblaadjes fijn. Breng de curry op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst over de kommen, verdeel de curry erover en bestrooi het met de koriander.

Tip: Ook lekker met blokjes (zoete) aardappel. Voor een vegetarische variant kan je in plaats van kip ook (zoete) aardappel en eventueel erwtjes gebruiken.