
doperwtensoep met aardappel-zeekraalsalade
soep van kruidige doperwt rond lauwwarme salade van zeekraal, aardappel, munt en krokant ontbijtspek: verwennerij voor de smaakpapillen
ingrediënten van de week: doperwten & zeekraal
kok: Lonneke
“Wie mij al een tijdje volgt op Naar Eigen Smaak weet dat ik regelmatig doperwten gebruik. Ik kook sowieso graag met peulvruchten en de doperwt is daarvan de meest kindvriendelijke. Vooral verse doperwten, want die hebben nog een zoete smaak. Verse doperwten worden namelijk onrijp geoogst en hierdoor is de suiker in de erwt nog niet omgezet in zetmeel. Doperwten worden meestal gebruikt als bijgerecht of als onderdeel in salades, stoofschotels en roerbakgerechten. In deze doperwtensoep met aardappel-zeekraalsalade speelt de doperwt een keer de hoofdrol. De zilte zeekraal, de frisse munt en het zoute ontbijtspek vormt een mooie smaakcombinatie met de kruidige doperwtensoep.”
ingrediënten (4 personen)
voor de soep:
- 600 g verse doperwten of diepvriesdoperwten
- scheut olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl kruidnagelpoeder (of 1 tl pimentpoeder)
- 3 takjes tijm, alleen de blaadjes eraf geritst
- 1 l kippenbouillon
voor de salade:
- 4 vastkokende aardappels
- 1 bakje zeekraal (100 g)
- 8 plakken ontbijtspek
- 4 el crème fraîche
- 3 el fijngehakte muntblaadjes
recept
Schil de aardappels, kook ze beetgaar, giet af en laat staan. Je kunt ze ook eerst wassen en koken en daarna pas de schil eraf pellen.
Doe ondertussen een scheut olijfolie in een grote braadpan en bak alle ingrediënten voor de soep, behalve de bouillon, even goed door. Blus af met de bouillon en laat de soep ongeveer 20 minuten op laag vuur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Bak het spek uit (in de oven van 175°C op een vel bakpapier of in een droge koekenpan). Breek het spek in stukjes en doe het in een kom. Snijd de aardappel in kleine blokjes en voeg ze toe. Snijd grote stukken zeekraal door tot maximaal de lengte van een lucifer en roerbak (bijvoorbeeld in de pan van het spek) de zeekraal een paar minuten op hoog vuur. Voeg de gebakken zeekraal toe aan het aardappelmengsel. Meng de crème fraiche en de fijngehakte munt er door en breng de salade op smaak met zout en peper.
Leg een hoopje aardappelzeekraalsalade in het midden van een diep bord en schenk de hete soep eromheen.