drie in de pan met pompoen

drie in de pan met pompoen en pastinaak

een variant op de klassieke drie in de pan. Pannenkoekjes van pompoen, pastinaak en spek. Boordevol groenten en eenvoudig te maken

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: pompoen & pastinaak

“Het enige fijne aan de herfst vind ik de pompoen. Je kunt er ontelbaar veel kanten mee op. Van zoet tot hartig en alles wat er tussenin zit. En als je niet van de smaak van pompoen houdt, bouw je de voortuin ermee vol. Kortom: de pompoen is een allemansvrind. Pompoenpannenkoekjes maakte ik al vaker. Nu voegde ik pastinaak toe aan de receptuur. En om ervoor te zorgen dat het geheel niet te zoet werd, verwerkte ik spek in de receptuur. Het gerecht werd prompt een variant op de klassieke drie in de pan, door de ronde plakjes ontbijtspek die ik gebruikte. Serveer er een tomatensalade bij van zoete kerstomaatjes en rode ui. Die combineert er echt verrassend goed bij. Of eet ze met appel- of suikerstroop. Of met kaas. Of vervang het spek door kaas. Ik zei het toch al… met pompoen kun je écht alle kanten op…”

recept (voor 2 personen en een klein kind)
500 g pompoen (schoon gewicht, dus zonder pitten en schil), 2 pastinaken (niet té groot), 160 ml melk, 3 eieren, 220 g zelfrijzend bakmeel, ca. 12 plakjes ontbijtspek (rond), zonnebloem- of arachideolie

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Schil de pastinaken met een dunschiller. Bij elkaar moet het zo’n 700 g gewicht zijn. Snijd de groenten in ongeveer evengrote stukken. Kook ze in weinig water en een snuf zout in ca. 25 min. gaar. Giet de groenten af en pureer ze met de staafmixer. Voeg melk, eieren en bloem toe en klop tot een dik beslag zonder klontjes. Voeg zo nodig nog een klein scheutje melk toe. Het beslag moet een stuk dikker zijn dan gewoon pannekoekenbeslag, maar nog wel een klein beetje vloeibaar. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Leg drie plakjes spek in de pan. Bak deze kort even aan (totdat ze een beetje gaan rimpelen) en leg/schep op elk plakje een hoopje beslag en verdeel dat zo dat de plakjes bedekt zijn. Draai de pannenkoekjes om, als de bovenkant er droog uitziet. Check zo nu en dan of de onderkant niet stiekem aanbrandt. Dat wil je natuurlijk niet. Bak net zo lang door totdat je beslag op is. Geen ontbijtspek meer? Ook zonder spek zijn ze heerlijk. Bestrooi ze naar smaak met peper en zout en serveer ze met suikerstroop, appelstroop, geraspte kaas of een tomaatjessalade (zie * tip)

*tip
Lekker met een simpele tomaatjessalade van zoete kleine (kers)tomaatjes en fijngesneden rode ui, een scheutje olijfolie, witte wijnazijn en peper en zout naar smaak.

tip
restje over? Beleg ze met een plakje kaas en schuif ze de volgende dag even in de oven. Een verwennerij!

weetje
Deze pannnenkoekjes zijn ideaal voor kindjes die niet van groenten houden. De smaak van de groenten verdwijnt namelijk naar de achtergrond. Stiekem zit er heel wat groente in deze lekkere drie-in-de-pannenkoekjes. Ideaal toch?