dronken meloen met crispy ham

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: meloen & ham

“Bij meloen denk ik aan een zonovergoten Italië en avondvullende buiten-eetsessies met copieuze maaltijden vergezeld van karaffen prima te drinken Italiaanse huiswijn van de tap. Daar hoort absoluut een meloentje bij in mijn optiek, want ik vind meloen het ultieme zomerfruit. Heerlijk zoet, dorstlessend en super veelzijdig. De traditionele combi met rauwe ham is onverbeterlijk. Maar wist je dat sommige soorten meloen ook heel goed samengaan met kaas (kijk maar naar het recept van Lonneke), gekookte ham (zie het recept van Lobke), een pittig pepertje en…anijs! Ik liet mij inspireren door het traditionele gerecht: ‘meloen met port’ en koos voor anijsdrank sambuca in plaats van port. De meloenen waren deze week in de aanbieding, en aangezien ik nooit zo goed ben in kiezen kocht ik er twee: een piel de sapo en een cantaloupe. Ik combineerde de meloen met sambuca en… sinaasappel. Sinaasappel? Jaaaaa, ook sinaasappel gaat als een dolle met anijs. En ik topte het geheel af met een knapperig gebakken plakje Coburger. Geen Parmaham (dat zou in dit verhaal beter passen, maar dat leek me in het geheel wat uitgesproken). Het resultaat is een heerlijk zoet zomers voorafje vol contrasten: zoet, zout, zacht en knapperig. Een voorgerecht waar het water je van in de mond loopt. O, ja: tevens in een vloek en een zucht op tafel. Das ook mooi meegenomen op een warme zomerdag, nietwaar. Niet stiekem teveel sambuca gebruiken hè…?”

recept (2 personen)
1 meloen (of twee halve. Aan jou de keus welke soorten je gebruikt. Als ze maar zoet zijn), 1 sinaasappel, 3 el sambuca, 1 el zonnebloemolie, 2 plakjes Coburger ham, 2 takjes munt

Verwijder de pitjes en steek met een bolletjessteker bolletjes uit de meloen. Of snijd er kleine blokjes van. Doe ze in een grote kom. Snijd een kapje van de onderkant van de sinaasappel. Zet hem op een snijplank en snijd de schil eraf, van boven naar beneden. Er mag geen wit meer zichtbaar zijn. Snijd vervolgens de sinaasappel tussen de partjes uit. Snijd de partjes in drieën en meng ze met de meloen. Besprenkel het geheel met de sambuca, meng alles goed door elkaar en laat een uurtje marineren (op een koele plek). Verdeel een klein beetje neutrale olie over de bodem van een koekenpannetje. Bak de plakjes ham uit tot de lekker crispy zijn. Verdeel de meloensalade over 2 schaaltjes en verkruimel er de crispy ham over. Takje munt erop (just for the looks) en jouw culinaire zomeravond kan beginnen!