
empenada’s met bonen en feta
Ik vulde de de empenada’s met bonen en feta. Maar varieer naar hartelust met wat je in huis hebt. Net als met hartige taart: de mogelijkheden zijn onbeperkt.
ingrediënten van de week: bruine bonen & feta
kok: Jeannette
” O, lala, ik loop hopeloos achter bij Lobke en Lonneke. Even weinig tijd en dan is elke week een nieuw gerecht bedenken én uitwerken best veel werk. Ik wilde al lang eens empenada’s maken. Daarvoor heb ik al jaren zo’n handige empenadavorm voor in huis. Nu, de tijd was er rijp voor. Leuk om te maken en erg goed geslaagd. Alleen die vorm..die vorm… waar zou ie toch liggen… Nergens meer gevonden. Maar troost je: ook zonder empenadavorm kun je deze heerlijke pasteitjes maken. Ze smaken er niet minder lekker om!”
voor het deeg (ca. 15 stuks)
- 250-275 g bloem (begin met 250 g en voeg nog wat bloem toe als het deeg te plakkerig is)
- 1 klein ei
- 75 g roomboter
- 2 el zonnebloemolie
- 50 ml koud water
- snuf zout
voor de vulling
- ½ kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el zonnebloemolie
- 150 g worstvlees (kalfs- of lamsworstjes)
- ½ kleine gele paprika
- ½ kleine rode peper
- handje diepvrieserwtjes
- blikje bruine bonen (ca. 250 g uitlekgewicht)
- 100 g Griekse feta
- platte peterselie naar smaak
recept
Kneed van de ingrediënten voor het deeg een samenhangend deeg, dat niet plakt. Voeg eventueel een klein beetje bloem toe als het nog te plakkerig is. Wikkel het in vershoudfolie en laat een halfuurtje rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling. Snipper ui en knoflook. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit ui en knoflook. Knijp het vlees uit de worstjes in de pan en bak rondom bijna gaar. Snijd ondertussen de paprika en rode peper zeer fijn en voeg deze samen met de erwtjes toe aan het gehaktmengsel. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Ga er nu een paar keer met een stamppotstamper doorheen, zodat je een zeer grove stamp krijgt. Verbrokkel de feta erover en bestrooi met zeer fijngehakte peterselie. Meng alles goed dooreen.
Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er rondes uit van ca. 12 cm ∅. Rol ze eventueel nog ietsje dunner uit. Bestrijk met je vinger 1 rand half met water. Leg er een lepeltje vulling op en vouw het deeg dubbel, zodat je een half maantje hebt. Maak zo ook de andere empenada’s. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 190º C en bak de empenada’s goudbruin in 20-30 minuten. Even goed in de gaten houden, elke oven is anders nl.
Je kunt er een pittige salsa-achtige saus bij serveren. Ik vond ze zo, zonder al helemaal lekker.