Eton mess met aardbeien en kwark

ingrediënten van de week: aardbei & kwark
kok: Lonneke

“Oorspronkelijk bestaat Eton mess alleen uit aardbeien, slagroom en meringue, dus ik weet niet of mijn versie met kwark nog officieel Eton mess mag heten. Door de helft van de slagroom te vervangen door kwark of Griekse yoghurt wordt het wel frisser en minder zwaar. Het dessert dankt zijn naam aan Eton College, de prestigieuze Engelse kostschool. Traditioneel werd het geserveerd door de kostschooljongens op de dag dat hun ouders op bezoek kwamen. Het is typisch een nagerecht voor wie op eenvoudige wijze indruk wil maken en de slordige (messy) presentatie doet niets af aan het effect. Ook makkelijk: je kunt de meringue kant-en-klaar kopen. Al is zelf maken eigenlijk heel simpel. Je hebt alleen eiwit, suiker, een mixer en een oven nodig. Al met al is deze Eton mess met aardbeien en kwark een supermakkelijk nagerecht dat altijd hoge ogen gooit.”

recept (4 personen)
500 gram aardbeien, 1 zakje vanillesuiker, 1 el balsamicocrème, 100 ml slagroom, 250 g volle kwark of Griekse yoghurt
voor de meringue: 1½ eiwit, 100 g suiker
voor de gesuikerde basilicum: 8 blaadjes basilicum, ½ eiwit, 2 el suiker

Verwarm de oven voor op 140°C. Scheid de eiwitten van het eigeel en houd een klein beetje eiwit apart voor de basilicumblaadjes. Klop de rest van het eiwitten stijf (zorg voor een vetvrije kom en mixer) en klop de suiker er beetje voor beetje door tot je een egale, glanzende massa hebt. Schep het in 8 kleine hoopjes op een bakplaat met bakpapier. Bak ongeveer 1,5 uur (120-140°C). Ze zijn klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken en de onderkant droog is. Als je ze zelf maakt, zijn de meringues vaak wel bros van buiten, maar nog een beetje zacht en taai van binnen.

Maak de aardbeien schoon en houd een stuk of 8 achter voor de garnering. Snijd de rest in grove stukken en marineer ze in een kom met de balsamicocrème en een half zakje vanillesuiker. Haal de basilicum door het apart gehouden eiwit en bestrooi ze met suiker. Laat ze in ongeveer 10 minuten op bakpapier drogen in een oven op 70°C. Klop de slagroom stevig met de andere helft van de vanillesuiker en spatel de kwark erdoorheen.

Verkruimel vlak voor het serveren de meringues in een kom in grove stukken. Verdeel de brokken meringue over 4 coupes of glazen. Schep er om en om de gemarineerde aardbeien en het kwarkmengsel over. Het hoeft niet netjes, het heet niet voor niets Eton mess. Garneer met de achtergehouden aardbeien en de gesuikerde basilicumblaadjes.