
falafelburger met knoflooksaus
ingrediënten van de week: broodje & burger
kok: Lonneke
“Deze falafelburger is knapperig van buiten en smeuïg en kruidig van binnen. Samen met de zijdezachte avocado, rode ui, frisse sla en last but not least heel veel knoflooksaus issie hemels. Erbij warme pitabroodjes uit – lekker makkelijk – het broodrooster. Ik koos voor grote volkoren pitabroodjes en belegde elk broodje met twee falafelburgers, tomaat, ui avocado, sla en knoflooksaus. Resultaat was een monsterburger die uit elkaar valt in je handen, maar een mondvol zaligheid oplevert. Als het goed is druipt de knoflooksaus over je hele gezicht! Voor wie zich afvraagt of je deze vegaburger wel aan een verstokte vleeseter kan voorzetten. Zeker! Want ze zijn groot, kruidig en smaakvol en gevuld met zowel knapperige als zachte ingrediënten. Gezond én lekker fastfood.”
recept (4 personen)
4 grote volkoren pita (of 8 gewone witte pitabroodjes), 4 (Roma) tomaten in plakjes, ½ krop ijsbergsla of Romaine sla, 2 avocado’s in plakjes, 1 grote rode ui in dunne ringen
falafelburgers: 2 potjes of blikjes kikkererwten (van 350-400 g), 1 ui, 3 teentjes knoflook, ½ bosje peterselie, ½ bosje koriander, 1 el kurkuma (koenjit), 1 el gemalen komijnzaad (djintan), ½ el gemalen koriander (ketoembar), ½ el chilipoeder, 3½ el bloem, 1 ei, 2 sneetjes (volkoren)brood, knoflookpoeder, peper en zout, ½ kopje olie om te bakken
knoflooksaus: 350 g Griekse yoghurt, 1 teen knoflook, extra vierge olijfolie, zeezout, peper en citroensap
Maak de knoflooksaus door de Griekse yoghurt met zout en peper uit de molen en fijngeperste knoflook door elkaar te roeren. Voeg een klein beetje extra vierge olijfolie toe en eventueel wat citroensap.
Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog. Meng, het uitje, de knoflook, de verse en de gemalen kruiden, de bloem en zout en peper in een kom. Mix het in een keukenmachine. Mijn keukenmachine is klein, dus ik heb het in drie delen gemixt. Doe het mengsel in een kom en proef of er nog wat zout en peper bij moet. Voeg dan 1 ei toe en meng goed. Vorm hiervan 6 tot 8 burgers (afhankelijk van hoe groot je ze wilt). Veeg de keukenmachine grofweg schoon en mix hierin het brood met zout en knoflookpoeder tot fijne kruimels. Bedek de falafelburgers met de broodkruimels. Leg de burgers dan op een ingevette bakplaat en bak ze circa 8 minuten per kant op ongeveer 200 graden. Hierdoor worden de burgers wat steviger, anders vallen ze bij het bakken uit elkaar.
Verhit een ½ kopje olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak vier falafelburgers een paar minuten aan beide zijden goudbruin en knapperig. Leg ze op keukenpapier en bak nog een ronde met de overige burgers.
Rooster de pitabroodjes in een broodrooster en snijd ze half door. Giet er een paar lepels van knoflooksaus in de pita en voeg de falafelburger, tomaat, ijsbergsla, avocado en rode ui toe. Serveer met extra sla en wat fijngehakte peterselie plus véél extra knoflooksaus!