fish ‘n’ chips van tilapiafilet en schorseneren

de ‘fish’ in dit gerecht hebben een krokante korst van cornflakes, de frietjes van schorseneren en peen komen uit de oven

ingrediënten van de week: schorseneren & witvis
kok: Lobke

“Schorseneren zijn voor mij een echte ‘oma-groente’. Ergens anders dan bij haar heb ik ze ook nooit gegeten. Nu ik door dit blog wekelijks nog meer variatie in mijn menu wil aanbrengen, leek het me leuk om ze eens zelf te bereiden, deze ‘armelui’s asperges’, zoals mijn oma ze noemt. En dan niet op oma’s wijze – gekookt met een soort bloemkoolsaus en aardappels – maar in een variant op de Engelse topper ‘fish and chips’. Waarbij ik de schorseneren, samen met gele peen als frietjes serveer. Ik kwam op dit idee doordat de vriend van een goede vriendin van mij laatst voor ons visnuggets had bereid, met een krokant korstje van cornflakes. Dat vond ik zo grappig (én lekker), dat ik het recept voor ‘Victors visnuggets’ graag hier op het blog deel.”

ingrediënten (4 personen)

  • 4 tilapiafilets (ca 1 kg)
  • 200-250 g cornflakes
  • 3 eieren
  • bloem
  • 1 l zonnebloemolie
  • 1 kg schorseneren
  • 2 grote gele penen
  • 2 eetl kokosolie
  • 1 citroen
  • peper en grof zeezout
  • 1 zak veldsla (75-100 g)
  • dressing naar keuze (bv balsamico of honing-mosterd)

recept

Was de schorseneren. Zet een grote braadslede of ovenschaal gereed met water en een flinke scheut citroensap. Schil de schorseneren. Doe eventueel plastic handschoentjes aan of schil de schorseneren onder water. Ze laten een viezig plaklaagje achter. Halveer elke geschilde schorseneer in de breedte en leg ze direct in de bak met citroenwater (dan blijven ze wit). Schil de gele penen.

Breng water aan de kook en kook hierin de schorseneren en penen circa 5 minuten.

Smelt in de magnetron (360 watt) of op laag vuur 2 eetlepels kokosolie. Verwarm de oven voor op 180C.

Laat de groente uitlekken in een vergiet en dep ze goed droog in een schone theedoek. Halveer de schorseneren en penen twee keer in de lengte tot frietjes en leg ze op 1 (of 2) bakplaten bekleed met bakpapier. Bestrooi met grof zeezout en sprenkel er de kokosolie over. Hussel nog even goed.

Bak ze ca 35-45 minuten in de oven totdat ze gaar en ‘droog’ zijn. Hussel ze een keer of twee zodat ze rondom gaar worden.

Tip: vervang 2 schorseneren door een flinke zoete aardappel voor nog meer smaakvariatie in je frietjes.

Snijd de tilapiafilets elk in 7 tot 9 (niet al te kleine) stukken. Halveer de citroen. Bestrooi de visparten met zout en peper en een beetje citroensap van een halve citroen. Zet een bord met bloem, een schaal met 3 geklopte eieren en een schaal met gecrushte cornflakes (een mix tussen heel fijn en wat groffer) gereed. Evenals een schaal bekleed met keukenrol.

Wanneer de frietjes nog circa 5 minuten moeten bakken, verhit je in een pan de zonnebloemolie met een druppel water. Zodra de olie gaat knetteren kun je beginnen met frituren: haal elk stukje vis eerst door de bloem, dan door het geklopte ei en dan door de cornflakes. Doe 4-5 stukjes tegelijk in de pan en frituur ze in circa 2 minuten krokant. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze in de schaal met keukenrol.

Snijd de andere halve citroen in 4 of 8 partjes. Leg de veldsla op de borden, doe er wat dressing over en leg de visnuggets erop met de citroen (om over de visnuggets uit te knijpen). Serveer met de frietjes.