Flammkuchen met aardappel en Coburger ham

of je het nu tarte flambée, pizza bianca of Flammkuchen noemt; dit zonder tomaat belegde platbrood ist ja köstlich!

 

gerecht van de week: Flammkuchen
kok: Lonneke

“Afgelopen zomer in Italië was pizza bianca favoriet bij mijn kinderen. Dat is een ‘witte pizza’ (dus zonder tomatensaus) met olijfolie, rozemarijn en knoflook. Ook de Margherita (met tomatensaus en kaas) blijft een kinderfavoriet, maar die van mij willen er liefst zo min mogelijk kaas op. In Italië lukt dat beter dan in Nederland. Hier zijn pizza’s vaak overvloedig met kaas bedekt. Italië is trouwens niet het enige land met witte pizza’s. Tarte flambée of in het Duits Flammkuchen, is ook zonder tomatensaus. Het platbrood uit de Elzas dat op foodfestivals en in trendy restaurants furore maakt, is heel simpel te maken. Gewoon een stuk brooddeeg superdun uitrollen en beleggen. De originele versie wordt sober belegd met fromage blanc, ui en spek. Ik belegde mijn Flammkuchen met aardappel en Coburger ham. Serveren met witte wijn mag, maar drink er – om in de Duitse Oktoberfest-sfeer te komen – vooral een groot glas bier bij. Dat doen ze in Italië trouwens ook, bij pizza bier drinken. Zum Wohl!”

ingrediënten (voor 1 grote)

bodem:

  • 300 g bloem
  • 1 zakje droge gist
  • scheutje olijfolie
  • ½ tl zout

topping:

  • 2 aardappels, in de schil gekookt, in dunne plakjes
  • 6 el crème fraîche
  • 6 el zure room
  • 50-100 g dunne plakjes Coburger ham (of andere rauwe ham)
  • 1 grote rode ui, in dunne ringen
  • 2 el rozemarijn (alleen de naaldjes, fijngehakt)
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

extra nodig: deegroller, bakpapier

recept

Meng voor de bodem de bloem met gist, circa 190 ml lauwwarm water, zout en olie. Kneed ruim 5 minuten goed door en laat het deeg vervolgens een uur rusten onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 240ºC (of minimaal 200ºC; ik had 230ºC omdat mijn oven niet heter kan).

Rol het deeg met een deegroller heel dun uit op bakpapier. Meng de crème fraîche met de zure room (deze verdeling zorgt voor een beter vetpercentage voor het bakken) en breng op smaak met zout, een ruime hoeveelheid versgemalen peper en nootmuskaat. Smeer de bodem hiermee gelijkmatig in. Houd de buitenste rand vrij, zodat de crème nog iets kan uitlopen.

Beleg het vervolgens met de voorgekookte plakjes aardappel, rauwe ham, de uienringen en de helft van de rozemarijn. Qua beleggen geldt: less is more. Als je de Flammkuchen te zwaar belegd, zal de kern zacht blijven en wordt de krokante bite minder. Zet de Flammkuchen met aardappel ongeveer 10-20 minuten in de oven (hoe lang precies hangt van de oven af). Strooi de rest van de rozemarijn erover voordat je de Flammkuchen serveert.