flammkuchen-met-zuurkool

Flammkuchen met zuurkool

Easy lunch zo’n flammkuchen. Lekker fris door de zuurkool. Niks meer aan doen 😉

 

gerecht van de week: Flammkuchen
kok: Jeannette

“Die Deutsche Oktoberfesten vragen natuurlijk om goede hartige kost, om al dat bier goed weg te werken. Deze, van oorsprong, Duitse lekkernij maakte ik met zuurkool, heerlijke gerookte ham die ik nog over had van mijn vakantie in Frankrijk (Bayonne) en brie. Ook maakte ik een variant met chorizo. Zeker niet verkeerd, maar de hamvariant is onze favoriet. Ik maakte een deeg zonder gist. Dat is klaar binnen 5 minuten. Verder een kwestie van uitrollen, aftoppen en een kwartiertje afbakken. Top voor een snelle lunch. Of, met een groene salade, ideaal voor een avondmaal.”

 

ingrediënten (voor 4 stuks)

  • 200 g bloem
  • 125 ml water
  • 3 el olijfolie (mild)
  • 1 tl karwijzaad, geroosterd
  • snuf zout

 

topping

  • 1 el olijfolie
  • ca. 100 g kastanjechampignons, in dunne plakjes
  • 250 g crème fraîche
  • nootmuskaat
  • 150 g brie, in dunne plakjes
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 500 g zuurkool naturel, goed uitgelekt, vocht eruit gedrukt
  • 200 g gerookte ham van topkwaliteit, of 100 g ham en 100 g chorizo
  • verse peterselie, fijngehakt

recept

Kneed de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Laat even rusten, snijd in 4 porties en rol deze zo dun mogelijk uit.

Bak de plakjes champignon snel aan in de olie. Meng ze door de zuurkool.

Bestrijk de 4 flammkuchen met crème fraîche, bestrooi ze licht met nootmuskaat en beleg ze met de stukjes brie, uiringen en de zuurkool met kastanjechampignons.

Bak de flammkuchen in ca. 15 minuten knapperig bruin en gaar in de oven. Beleg ze vervolgens met de ham en wat fijngehakte peterselie.

De variant met chorizo: bestrooi de flammkuchen voordat ze de oven in gaan met chorizo, die je eerst heb uitgebakken.

 

Variatietip
vervang de brie door munster