flensjes-met-kokos-spek-en-ananas

flensjes met kokos, spek en ananas

de kokosmelk geeft een subtiele kokossmaak aan ‘gewone’ flensjes. Lekker met zowel hartig als zoet beleg.

 

gerecht van de week: hartige pannenkoek
kok: Jeannette

“Vroeger, toen overblijven op school nog niet bestond, gingen wij tussen de middag altijd naar huis om een boterhammetje te eten. Soms kwam het voor dat onze moeder nog even snel een boodschap was gaan doen. Dan schoven wij maar wát graag aan bij onze buren. Van de oude stempel, altijd warm eten tussen de middag. Dat was koren op de molen van mij. Ik hield vroeger ook al niet van een broodmaaltijd. En als we dan écht geluk hadden aten ze pannenkoeken. Hele dikke pannenkoeken, met vet spek ertussen. Mjam. Het is me nooit gelukt om deze pannenkoeken te evenaren. We zijn nu ruim 30 jaar verder: de tijden zijn veranderd, de smaken verfijnd. Ik gebruikte in mijn flensjes wel spek, maar dan toch wel even anders. In combi met een kokos en ananas. Ook lekker met stroop hoor.”

ingrediënten

voor de flensjes

  • 150 g bloem
  • 2 eieren
  • 400 ml kokosmelk
  • 100 ml melk
  • snuf zout
  • arachide- of zonnebloemolie

voor de hartige vulling

  • 350 g speklapjes
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/4 verse ananas
  • handje gezouten cashewnoten
  • verse koriander 
  • kokosrasp
  • extra: satéstokjes

recept

Snijd de speklapjes in blokken. Maak van de ketjap, citroensap, gembersiroop en sambal oelek een marinade en marineer het spek hier minimaal 1 uur in op een koele plek.

Snijd de ananas in kleine blokjes. Rijg ze om en om met de blokjes speklap aan satéstokjes. Bestrijk met olie.

Roer de bloem met de eieren, 1/2 dl melk en zout tot een glad beslag. Voeg nu in beetje de resterende melk en kokosmelk toe en roer tot een glad beslag. Bak er snel om en om dunne flensjes van in de arachide – of zonnebloemolie. Houd warm.

Verhit een grill of grillpan. Gril de spiesjes om en om gaar in ca. 7 minuten (afhankelijk van hoe dik je de spekblokjes hebt gesneden).

Serveer de pannenkoekjes met de spiesjes, bestrooi met kokosrasp, verse koriander en grof gehakte cashewnoten. Lekker met (zelfgemaakte) satésaus.

tip
Ook lekker met geblancheerde taugé en geroosterde reepjes komkommer.