forel met amandel en knolselderijpuree

kok: Lobke
ingrediënten van de week: forel & knolselderij

“Als fervent Ardennen-bezoeker wilde ik graag forel op klassiek Ardense wijze maken: met amandelschaafsel. Hoe ze die vis daar bereiden, heb ik geen idee van. Heb het ook niet opgezocht. Ik heb ‘m gevuld met sinaasappel en in de oven gegaard. De citrus leek me lekker bij de knolselderij, waar ik een puree van heb gemaakt. In plaats van een salade, heb ik er geblancheerde peentjes bij geserveerd. Zorgt gelijk voor een beetje kleur in dit gerecht.”

recept (2 personen)
1 knolselderij (met blad), 1 grote appel, 1 sjalot of kleine ui, 1 groentebouillonblokje, 1 eetl roomboter, scheutje amandelmelk,4-6 bospenen
2 forellen (ontdaan van ingewanden), 1 sinaasappel, 20-30 g amandelschaafsel, peper en zout, olie, citroensap

Maak een marinade van 6 eetlepels olie, 2 eetlepels citroensap, 4 gesneden blaadjes van de knolselderij, peper en zout en het sap van 1/2 sinaasappel. Laat de forel minimaal 15 minuten marineren.

Schil intussen de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de appel en de ui. Breng ca 1 liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje en de knolselderij blokjes toe. Laat ca 30 minuten koken en voeg halverwege de ui en appel toe.

Verwarm de oven voor op 180C. Snijd schijven van de rest van de sinaasappel en halveer ze. Leg elke forel op een ruim stuk aluminiumfolie en stop 2-3 halve sinaasappelschijven in de buik van elke forel. Strooi over elke forel amandelschaafsel en vouw het folie goed dicht. Zet de pakketjes circa 25 minuten in de oven. Laat ze nog even met het folie open in de afkoelende oven staan.

Rasp de peentjes schoon en blancheer ze circa 3 minuten in kokend water.

Giet de knolselderij af en stamp er een puree van met toevoeging van boter en melk. breng op smaak met wat peper en desgewenst zout.

Serveer de puree en de wortelen met de forel (in of uit het pakketje)