friszoete tomaten-mozzarellasalade

neem rijpe smaaktomaten, ‘omfietsmozzarella’ en verse basilicum en zet deze ingrediënten absoluut niet in de ijskast

 

ingrediënten van de week: tomaat & mozzarella
kok: Lonneke

“Hoe vaak ben ik wel niet teleurgesteld in restaurants na het bestellen van een ‘tomaten-mozzarella-salade’. Ongelofelijk hoe een gerecht met maar twee ingrediënten zo verprutst kan worden. Terwijl het zo eenvoudig is. Liever maak ik de ‘insalata caprese’ zelf. Dé truc staat hierboven al in één zin: basisingrediënten van topkwaliteit op kamertemperatuur serveren. De tomaten in deze friszoete tomaten-mozzarellasalade zijn wilde tomaten van de natuurwinkel, maar Tasty Tom tomaten zijn ook goed. Zolang ze maar niet hard of koud zijn. Voor de mozzarella fiets ik tegenwoordig om naar de Jumbo die buffelmozzarella van Garofalo in het assortiment heeft. Die komt bij ons thuis veel beter uit de smaaktest dan de mozzarella’s van Zanetti, Galbani, Valgrande of diverse huismerkmozzarella’s. De buffelmozzarella laat ik een aantal uur voordat we gaan eten uit de ijskast zodat hij van binnen helemaal zacht en smeuïg is.”

ingrediënten (4 personen)

  • 250 g rijpe tomaten (bijv. wilde tomaten of Tasty Tom tomaat)
  • 250 g buffelmozzarella (bijv. van Garofalo)
  • 8 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl balsamicoazijn (liefst gerijpte, zoete, stroperige)
  • 1 tl ahornsiroop of honing
  • verse basilicum
  • peper en zeezout uit de molen

recept

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Was en snijd de tomaten in partjes en doe ze in een schaal. Breng op smaak met ahornsiroop (of honing), balsamicoazijn en versgemalen peper en zout en roer even door.
Snijd de mozzarella in partjes en leg ze op een schaal of bord. Bestrooi met een beetje versgemalen peper en zout. Scheur de basilicum in stukjes.
Verdeel nu de tomaat en de basilicum over de mozzarella. Breng eventueel nog meer op smaak met een beetje versgemalen peper en zout en besprenkel ruim met extra vierge olijfolie.