garnalenspies met gegrilde ananas, noodles en spinazie

lekker en licht: noodles met limoen-gembergarnalen, verse ananas en spinazie

ingrediënten van de week: gember & noodles/noedels
kok: Lobke

“Bij gember en noodles denk ik direct aan garnalen. Geen idee waarom. Ik heb ze een friszuur smaakje gegeven door ze goed te laten voorgaren in een gember-limoen-knoflook-marinade. De toevoeging van spinazie en ananas komt eruit voort dat ik zocht naar een passende groente bij de noodles en garnalen. En de combinatie van ananas bij verse spinazie is een persoonlijke favoriet van mij. Toen ik vroeger nog wel eens pizza bestelde, vroeg ik ook vaak om deze combinatie als topping, soms nog met salami. Ook in dit lichte ‘oosterse’ gerecht vind ik de combi heel goed uitpakken. Zeker bij het friszure van de garnalen en het lichtzoute van de noodles. Houd je niet van warm fruit, dan eet je de ananas er gewoon koud bij!”

ingrediënten (2 personen)

  • 20 wokgarnalen (diepvries)
  • limoensap en zest van 1 limoen
  • ca 2 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • zeezout
  • 2-3 eetl rijst- of olijfolie
  • 150-200 g (wilde) verse spinazie
  • 1 eetl kokosolie (of olijfolie)
  • 180 g Udon noodles
  • 2 dikke plakken ananas, ca 200 g

recept

Ontdooi de garnalen in lauwwarm water. Dep ze droog. Schil en rasp de gember, rasp zest van de limoen en pers de limoen uit. Meng de rijst- of olijfolie met de zest, limoensap, knoflook, verse gember (ca 1 eetl) en een beetje zout en meng de garnalen erdoor. Dek de schaal af en laat minimaal een half uur marineren in de koelkast. Schep af en toe om.

Breng ruim water aan de kook (zonder zout of olie) en kook de Udon noodles circa 8 minuten.

Rijg de garnalen aan satéprikkers (5 per prikker) en grill ze in een hete grillpan 2-3 minuten aan beide zijden. Leg de ananasschijven ook in de grillpan en grill ze warm.

Verhit de kokosolie in een wok, voeg de spinazie toe en roerbak kort. Giet de noodles af. Leg de spinazie en noodles op de borden en serveer de ananas en spiezen erbij.