gebakken-appel-en-peer-met-amandel-vanillesaus

gebakken appel en peer met vanille-amandelsaus

Dit gerecht van gebakken appel en peer met vanille-amandelsaus moet je echt maken van nieuwe oogst, knapperig herfstfruit. Heerlijk!

 

ingrediënten van de week: appel & peer
kok: Jeannette

“Ik ben geen fan van de herfst. En dat is best gek, want de herfst heeft op foodgebied buitengewoon veel lekkers te bieden. Nieuwe oogst appeltjes, peren, pompoenen, paddenstoelen etc etc. En ik vind de natuur ook heel mooi hoor, met al die gekleurde bladeren, de spinnen die overal opduiken met hun indrukwekkende webben. Tsja, het zullen wel de kortere dagen zijn, met het vooruitzicht dat dat er de komende maanden niet beter op wordt. Of de vallende bladeren, regenachtige dagen, koude voeten etc. Gelukkig hangt er al een hagelnieuwe winterjas te wachten. Dat verzacht de pijn enigszins. En omdat de herfst nu eenmaal echt in aantocht is, maken we er maar het beste van. We gaan koken met al dat lekkers! Nieuwe oogst appeltjes (Delcorf): lekker knapperig en friszuur. En nieuwe oogst peren (Triomph De Vienne): ook nog zo lekker knapperig en friszoetig van smaak. Heerlijk in combinatie met warme vanille-amandelsaus. Een perfect dessert voor de eerste échte regenachtige herfstdag van het jaar.”

 

ingrediënten (2 personen)

  • 1 stevige appel, nieuwe oogst
  • 1 stevige peer, nieuwe oogst
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel anijszaad
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • een flinke klont roomboter

voor de saus

  • 100 ml room
  • 100 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 1/2 vanillestokje
  • 40 g suiker
  • 3 eidooiers

recept

Schil de appel en snijd hem in 8 partjes. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in ca 8 smalle parten. Besprenkel met citroensap.

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.

De saus

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe room, melk, de helft van de suiker en vanillemerg en -stokje in een steelpan (met dikke bodem) en zet op het vuur. Zet het vuur uit zodra het roommengsel kookt en laat ca. 15 minuten trekken. Klopt de eidooiers met de rest van de suiker tot een dik romig mengsel. Verwijder het vanillestokje en voeg een deel van het hete roommengsel onder voortdurend roeren toe aan het dooiermengsel. Doe dit vervolgens weer terug in de pan bij het resterende roommengsel en roer het mengsel op laag vuur totdat het bindt en aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Zet de bron direct uit en laat de saus door en fijne zeef in een kom lopen. Zorg ervoor dat het roommengsel niet kookt. Het gaat dan nl. schiften. En dan kun je dus weer van voor af aan beginnen. En geloof mij: het kookt voordat je het in de gaten hebt! Dus goed bijblijven.

Stamp de anijszaadjes fijn in een vijzel, samen met de suiker en kaneelpoeder. Verhit een ruime koekenpan en laat er een flinke klont roomboter in smelten. Bak de appel- en peerparten aan en voeg de kaneelsuiker toe. Bak de parten totdat ze gaar en goudbruin zijn. Haal het fruit uit de pan en serveer met de (warme) vanille-amandelsaus. Bestrooi met de geroosterde amandelen.