gefrituurde sardines met tomaten-ansjovissaus

een vet visje dat ook nog eens wordt gefrituurd: toch is deze vette hap vet gezond én vet lekker!

 

gerecht van de week: vette hap
kok: Lonneke

“De opdracht deze week was ‘vette hap’ en dan denk ik al snel aan: gefrituurd. Nu heb ik geen frituurpan, maar frituren kan ook prima in laag olie in een grote braadpan of wok. Geïnspireerd op alle heerlijke tapas die ik afgelopen week in Barcelona at, maak ik gefrituurde sardines. Een vet, maar heel verantwoord visje wat ik bij de visboer schoon laat maken. De sardines (zonder kop en ingewanden) frituur je vervolgens in z’n geheel dus met vel en graat. Vaak geserveerd met aioli, maar ik had zin in wat anders en maakte een tomaten-ansjovissaus. Een veelzijdige saus die perfect past bij een vette vis als sardine, maar ook lekker is bij pasta of op een geroosterde snee stokbrood als bruschetta. De ansjovis (die je eigenlijk niet specifiek proeft of terugvindt in de saus) en de knoflook geven de tomatensaus een heerlijke volle smaak. Serveer de gefrituurde sardines met tomaten-ansjovissaus als borrelhap of bijgerecht. Lekker met vers stokbrood en een gekoeld glas wijn.”

ingrediënten (4 personen)

  • 600 g verse sardines
  • 6 el bloem
  • 2 á 3 dl olijfolie om in te frituren/bakken
  • zeezout
  • espelette peper of chilipeper (of gewone zwarte peper)
  • ½ citroen

voor de tomaten-ansjovissaus:

  • 4 grote rijpe tomaten, fijngesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of in dunne plakjes
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 tl kappertjes, fijngehakt
  • ¼ tl chilivlokken
  • 1 á 2 el citroensap (plus evt. wat geraspte citroenschil)
  • ½ tl suiker
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • peper en zout

recept

Maak eerst de saus door de ui en knoflook in 3 eetlepels olijfolie op matig vuur te fruiten. Voeg dan de fijngesneden stukjes tomaat toe en de chilivlokken en bak een paar minuten door tot de tomaten zacht zijn. Voeg daarna de gehakte ansjovis, kappertjes en suiker toe en bak al roerend nog 2 minuten (de ansjovis smelt in de saus). Breng op smaak met zout en peper en zet het vuur uit. Roer het citroensap (en eventueel citroenrasp) en de resterende olijfolie door de saus en bewaar tot gebruik.

Verhit de olie in een ruime wat diepere koekenpan (ongeveer 2 cm hoog) tot het iets gaat walmen en zet vervolgens het vuur lager. Klop de overtollige bloem van de sardines en bak ze in etappes in een paar minuten gaar en knapperig bruin (precieze tijd hangt af van de dikte van de sardines, max. 5 minuten per kant). Schep ze uit de olie op keukenpapier. Je kunt de sardines eventueel warm houden in een op 150°C voorverwarmde oven. Serveer ze echter zo snel mogelijk na het frituren; samen met de opgewarmde tomatensaus, gehakte peterselie en partjes citroen.