gefrituurde sardines met peterselie en tomatensalade

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: sardine & tomaat

“In Utrecht op de markt zag ik ze volop: sardines. Als je bereid bent ze zelf schoon te maken heb je voor een habbekrats een kilo in je tas! De mogelijkheden zijn legio, kwam ik achter. Ik kon niet kiezen. Grillen, bakken of frituren? Met of zonder graatjes? Het werd frituren, en zonder graatjes. Maar wel met kop en staart (de kopjes at ik overigens niet op, de rest wel). De voorbereiding vergt wat werk, maar voor de rest is het super simpel. Kind kan de was doen. En het resultaat is heerlijk! Een mediterraan koningsmaal voor weinig.”

recept (2 personen)
500 g sardines, bloem, olie om te frituren, 1 bosje platte peterselie, ½ citroen, 1 eidooier, 2 teentjes knoflook, zout ca. 200 ml zonnebloemolie, klein scheutje olijfolie extra vierge, klein scheutje droge witte wijn, paar draadjes saffraan (ca. 10), ca. 400 g honingtomaatjes, 2 bosuitjes, honing, peper en zout

Wel de saffraan in een klein beetje warm water. Maak de sardines schoon: ontschub ze, snijd de buik open, verwijder de ingewanden en de graad. Laat de kopjes en staartjes eraan zitten. Was en droog ze goed, bestrooi ze met peper en wentel ze door de bloem. Was en droog de peterselie en selecteer een aantal mooie takjes om te frituren. Stamp in de vijzel de knoflook en het zout tot een pasta. Sla de eidooier los met het knoflook-/zoutmengsel en voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe. De massa gaat meteen binden. Blijf kloppen en heel voorzichtig de olie toevoegen. Klop, als je het idee hebt dat de massa goed is, achtereenvolgens het scheutje olijfolie erdoor, de saffraan met het vocht, een kneepje citroensap en een klein beetje wijn. Blijf kloppen!! Verhit de olie tot ca.180°. Frituur de visjes in kleine hoeveelheden in ca. 3,5-4 min. krokant. Haal de visjes uit de pan en frituur de peterselie ca. 20 sec. en verdeel over de sardines. Maak ondertussen de tomatensalade. Snijd de tomaatjes doormidden, snipper er het bosuitje over, een scheut olijfolie, een kneep citroen of witte wijnazijn, peper en zout naar smaak en een klein beetje honing. Serveer de visjes met de aioli, tomatensalade en evt. een stuk stokbrood.

 

sardines rauw

klaar om gefrituurd te worden