groene asperges met gepocheerd ei

ingrediënten van de week: asperge & ei
kok: Lonneke

“Asperges zijn bijna het hele jaar door te krijgen, maar het Hollandse aspergeseizoen is kort: van de 2e donderdag in april tot Sint Jan (24 mei). Na Sint Jan mogen er in Nederland geen witte asperges meer gestoken worden. Geniet er dus van zolang het kan en maak vooral ook het recept van aspergekenner Jeannette. Zelf eet ik graag groene asperges. Iets pittiger van smaak en, groot voordeel, je hoeft ze niet te schillen!

Nu nog even over het gepocheerde ei. Dat is echt iets voor smulpapen. Er zijn mensen met een rauw ei-fobie in verband met salmonella. Die koken hun eieren groen en maken de dooier van een spiegelei altijd kapot. Zonde! Zelf heb ik al heel wat rauwe eieren verwerkt en gegeten (ook in mayonaise en tiramisu) en ik ben er nog nooit ziek van geweest. Als je gezond bent, is de kans op een salmonellabesmetting minimaal. Alleen heel jonge kinderen, zwangere vrouwen en zieken lopen beter geen onnodig risico. Werk schoon en zorg gewoon voor een vers ei. Bij het pocheren helemaal noodzakelijk, want je moet het ei zoveel mogelijk bij elkaar zien te houden. Dat lukt minder met een oud ei met dun eiwit dat naar alle kanten wegvloeit. Of gebruik een pocheerzakje, dat kan natuurlijk ook.”

recept (2 personen)
1 bos groene asperges, 2 eieren, 2 sneden zuurdesembrood, extra vierge olijfolie, Parmezaanse kaas, broccocress (of tuinkers)

Was de asperges en snij de onderste 1-2 cm eraf. Snijd ze dan over de volle lengte doormidden. Breng voor het pocheren een pan met water en wat zout aan de kook. Draai het vuur laag en voeg wat azijn of citroensap aan het water toe om straks het stollen van het ei te versnellen. Verhit een grillpan, smeer in met (kokos)olie en rooster hierop de sneetjes brood. Leg het geroosterde brood alvast op de borden.

Zet de asperges met de punt naar boven heel even in de pan met kokend water en dep ze daarna droog. Gril de asperges vervolgens een paar minuten per kant en verdeel ze over het geroosterde brood. Maal er zout en peper uit de molen over en besprenkel met olijfolie. Pocheer ondertussen de eieren 3 minuten in het zachtjes kokende water. Het blijft een spannende bezigheid, maar het lukt beter als je vlak voordat je het ei in het water laat glijden een draaikolk in het water roert. Haal ze voorzichtig uit het water en leg ze op de asperges. Bestrooi met Parmezaanse kaas en broccocress.