gegrilde sardines met verse tomatensalsa

kok: Lobke
ingrediënten van de week: sardine & tomaat

“Verse sardines zijn voor mij ‘vakantievoer’. Ik eet ze vaak op vakantie in Frankrijk, gegrild van de barbecue met een tomatensalade erbij. Dit thuisgerecht is een variatie daarop. De pure smaak brengt direct de Zuid-Europese vakantiezon op tafel. Hoewel dit een makkelijk gerecht is om te bereiden, vergt het ontvellen van de tomaten even wat tijd en gedoe. Daarom vind ik het echt een weekendgerecht (ook door het tripje naar de visboer, trouwens). De verse tomatensalsa met platte peterselie is wel echt een must. Gebruik geen kant-en-klare tomatensaus, dan slaat dit gerecht compleet dood.”

recept (3 personen)
6 grote sardines, 1 kg tomaten, 1 grote rode ui, 1 citroen(sap), peper en zeezout uit de molen, bosje platte peterselie, knoflook(poeder), 200 g spaghetti, olijfolie en extra vierge olijfolie

Marineer de sardines in olijfolie met knoflook, citroensap en platte peterselie.
Pel de tomaten*, ontdoe ze van zaadjes en snijd ze in blokjes. Snipper de ui. Fruit de ui glazig in olie met een beetje knoflook en bak kort de tomatenblokjes mee. Voeg platte peterselie, peper en zout toe.

Grill de sardines ongeveer 2 minuten per kant. Leg ze in een ovenschaal en overgiet ze met de tomatensalsa en leg er citroenpartjes op. Zet t geheel nog circa 10 minuten in de oven op 150°C. Kook intussen de pasta beetgaar.

Schep de pasta op de borden, besprenkel met extra vierge olijfolie en maal er peper over. Schep sardines en saus uit de ovenschaal op de pasta.

 

*tomaten pellen en ontzaden:

tomaten-pellenLH

ontvelde tomaten

  • Snijd het kroontje uit de tomaten en snijd aan de onderkant een kruis in de tomaat.
  • Dompel de tomaten (per 2 of 3) circa 10 seconden in kokend water
  • Schep de tomaten met een schuimspaan over in een schaal ijskoud water.
  • Pel het omgekrulde velletje eraf.
  • Snijd de tomaten doormidden en haal met een kleine lepel de pitjes eruit.