
gegrilde tonijn met linzen en olijventapenade
verantwoord gevangen verse tonijn van de visboer, een sporadisch cadeautje
ingrediënten van de week: tonijn & olijven
kok: Lobke
“Verse tonijn vind ik een van de lekkerste vissen die er is. Maar ik eet het niet meer sinds ik door mijn werk voor het WNF weet dat tonijn met uitsterven wordt bedreigd en dat wat de schadelijke gevolgen zijn van de gangbare vismethoden, zoals vernietiging van koraal en bijvangst van bijvoorbeeld zeeschildpadden. Inmiddels heb ik al een aantal jaar geen tonijn gegeten, dus eerlijk is eerlijk: wat een cadeautje was dit gerecht! Gemaakt met MSC-gecertificeerde, verantwoord gevangen tonijn (van de visboer); een flinke moot per persoon (20o g!), want het duurt waarschijnlijk weer jaren voordat we weer tonijn gaan eten :)”
ingrediënten (2-3 personen)
- 2-3 moten tonijn (ca 100-150 g p.p.)
- 1 blik zwarte olijven zonder pit (400 g)
- handvol verse tijmblaadjes van circa 5 takjes
- 1 (pers)sinaasappel (zest en circa 3 eetl sap)
- 1 eetl gedroogde tijm
- 150 g Beluga linzen
- 4 eetl extra vierge olijfolie
- 2 eetl olijfolie
- zout & peper
recept
Kook de linzen met de gedroogde tijm in ruim water gaar (in circa 25 minuten). Voeg pas nadat ze gekookt zijn wat zout toe, anders koken de linzen stuk.
Rasp de gele schil van de sinaasappel (zest) en pers hem daarna uit. Hak de olijven in de keukenmachine samen met de extra vierge olijfolie, de verse tijmblaadjes, zest van de sinaasappel en 1-2 eetlepels sap. Breng eventueel op smaak met wat peper (en zout).
Verhit een grillpan (of: steek de BBQ aan!), smeer de tonijn in met olijfolie en bak de moten circa 2 minuten per zijde. Hij mag nog rosé zijn van binnen. Besprenkel met 1 eetlepel sap van de sinaasappel.
Giet de linzen af, breng op smaak met wat zout en schep ze op de borden. Leg de tonijn erop en serveer met de tapenade.
Tip: tapenade die over is, kun je in de koelkast nog wel een paar dagen bewaren. Lekker op vers stokbrood.