gegrilde tonijn met peterseliepesto en pistache

zilte tonijn, licht-bittere pistache, zoete tomaten en fris-zure peterseliepesto: een onfeilbaar smaakkwartet!

 

ingrediënten van de week: tonijn & pistache
kok: Lonneke

“Als ik aan het koken ben, probeer ik de krachtige kant van een product naar boven te halen en te benadrukken. Echt goede chefs, weet ik, spelen in elk gerecht met de smaken zout, zoet, zuur en bitter. Pas als al die elementen in balans zijn, krijg je een smaakervaring die leeft. Dat spelen met de vier basissmaken (en een echt goede chef zijn 🙂 ), wilde ik deze keer ook proberen. Omdat ik de zilte smaak van tonijn met wat extra zout nog lekkerder vind en noten een licht bittere smaak aan een gerecht kunnen toevoegen, zocht ik nog naar zoete en zure smaken. Het zoete vond ik bij de gegrilde tomaten en de gedroogde abrikoos in de couscous. Het zure komt van het citroensap in de peterseliepesto. En inderdaad, de gegrilde tonijn met peterseliepesto en pistache smaakte echt heerlijk met de gegrilde cherrytomaten en de couscous. Hoewel er aan tafel tussen de kinderen enige disharmonie was ontstaan, was het gerecht wél perfect in balans…”

ingrediënten (4 personen)

  • 4 tonijnsteaks, op kamertemperatuur (longline tonijnvisserij, MSC gecertificeerd)
  • 95 g pistachenoten, gepeld
  • 500 g romaatjes of cherrytomaten aan de tak
  • 300 g couscous
  • 1 glas sinaasappelsap
  • 100 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 20 g verse platte peterselie
  • 15 g verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • sap van ½ citroen
  • 2 el honing
  • extra vierge olijfolie
  • 1 á 2 tl chilivlokken
  • peper en (zee)zout

recept

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de cherrytomaten voorzichtig en laat ze aan de tak. Leg de tomaatjes aan de tak in een lage ovenschaal (of ovenplaat met opstaande rand). Bestrooi de tomaatjes met versgemalen peper en zeezout, verdeel er 1 eetlepel honing over en besprenkel ze ruim met olijfolie. Zet de cherrytomaten ongeveer een half uur in de oven (of langer op een lagere temperatuur).

Mix de peterselie met de basilicum in de keukenmachine fijn met het teentje knoflook, het citroensap, 1 eetlepel honing en vier eetlepels extra vierge olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper en zout (het blijft een dunne saus, dunner dan ‘gewone’ pesto omdat er geen kaas of noten doorgaan).

Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan en bestrooi ze met zout. Zet apart tot gebruik. Doe de couscous in een pan en roer er het sinaasappelsap, de abrikozenstukjes, 1 eetlepel zout en 5 eetlepels olijfolie door. Schenk er 300-400 milliliter kokend water op, roer even goed door en laat het afgedekt staan. Voeg eventueel op het einde nog wat kokend water toe als je de couscous smeuïger wilt hebben.

Dep de tonijn droog met keukenpapier en wrijf ze in met zout en chilivlokken. Verwarm een braadpan met dikke bodem, grilplaat of koekenpan met antiaanbaklaag tot het goed heet is. Bak de tonijn op hoog vuur ongeveer 2 minuten per kant (zodat ze bruin van buiten en rosé van binnen zijn). Verdeel de couscous over de borden en leg er de tonijn en gegrilde tomaten op. Besprenkel met peterseliepesto en bestrooi met de geroosterde pistachenoten.