
gegrilde zalm met romanesco en paarse aardappel
lust voor het oog (vind ik): paarse aardappeltjes met felgroene romanesco en roze zalm
ingrediënten van de week: zalm & romanesco
kok: Lobke
“De smaak van paarse aardappeltjes is geweldig. En het ziet er ook nog eens fantastisch uit, zeker in combinatie met felgroene romanesco en roze zalm. Geen idee waar je ze kunt kopen, ik heb ze gekregen, geoogst uit de moestuin. maar als je ze tegenkomt: direct kopen en proberen. Dit gerecht kun je ook maken met rozeval-aardappeltjes uit de oven.”
ingrediënten (2 personen)
- 2 zalmfilets op de huid, ca 300 g
- 400 g romanesco (middelgrote ‘stronk’)
- 200 g paarse aardappeltjes of krieltjes
- olijfolie
- zeezout & zout
zalm-dressing:
- 1 flinke eetl kappertjes
- 2 eetl extra vierge olijfolie
- scheutje citroensap
- takje verse peterselie
- peper uit de molen
recept
Verwarm de oven voor op 180C.
Schrob de aardappeltjes en snijd ze in parten. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Zet in de oven voor circa 20-25 minuten.
Snijd de peterselie fijn en meng met de rest van de ingrediënten voor de zalm-dressing.
Verhit een grillpan. Dep de zalm droog en wrijf in met olijfolie en een beetje zout. Grill de zalm circa 5 minuten op de huid en vervolgens nog 2-4 minuten op de andere kant.
Breng water met zout aan de kook, snijd de romanesco-roosjes van de stronk, was ze en blancheer circa 3 minuten in het kokende water. Spoel heel kort af met koud water, laat uitlekken, bestrooi met een beetje zout en eventueel wat olijfolie.
Schep de romanesco en de aardappeltjes op de borden, leg de zalm erop en schep op de zalm de dressing.