gehakttaart-met-spinazie-en-pijnboompitjes

gehakttaart met spinazie en pijnboompitjes

Deze hartige gehakttaart met spinazie en pijnboompitjes is gemaakt van knapperig filodeeg. Lekker als onderdeel van een maaltijd vol mediterrane hapjes

ingrediënten van de week: gehakt & pijnboompitten
kok: Jeannette

“Marokkaans gekruid rundergehakt, rode ui, wilde spinazie, rozijnen en pijnboompitjes: de ultieme ingrediënten voor goed gevulde filo- of bladerdeeghapjes. Of pak het meteen groots aan, zoals ik deze week deed en maak er een hartige taart van. Lekker in combinatie met een groene salade of als onderdeel van een tafel vol met andere mediterrane hapjes.”

 

ingrediënten (4 personen)

  • 1 pakje diepvriesfilobladerdeeg (ca 5 velletjes)
  • 1 rode paprika
  • 300 g wilde spinazie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • ca. 7 eetlepels olie
  • chilipepervlokken
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 5 zongedroogde tomaten op olie
  • 275 g rundergehakt of lams-/rundergehakt
  • flinke snuf kaneelpoeder
  • flinke snuf korianderpoeder
  • kneepje harissa
  • kneepje tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 150 g fèta
  • lage taart- of quichevorm
  • bakpapier

recept

Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.

Prik de paprika aan een vleesvork en houd hem boven een grote vlam. Rooster de paprika totdat deze zwart ziet, doe hem in een boterhamzakje en sluit dit af. Na ca. 10 minuten wrijf je de schil er zo af (eventueel onder de kraan).

Was de spinazie grondig. Snipper de rode ui en het knoflookteentje fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit de ui en knoflook kort. Voeg de spinazie toe en laat snel slinken. Bak chilipepervlokken naar smaak mee en kruid met peper en zout. Schep de spinazie uit de wok in een vergiet en laat goed uitlekken. Druk het overtollige vocht er grotendeels uit.

Wel de rozijnen ca. 10 minuten in heet water. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn.

Verhit  2 eetlepels olijfolie in een koeken- of hapjespan. Bak het gehakt rul. Voeg de specerijen toe en bak even mee. Voeg harissa (of een snuf pittige paprikapoeder), de zongedroogde tomaatjes en de tomatenpuree toe en bak even mee. Warm de munt mee en voeg ca. 2 eetlepels water en de uitgelekte rozijnen toe. Laat kort stoven. Doe de spinazie samen met het gehaktmengsel in een kom en meng de fèta erdoor.

Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een lage taart- of quichevorm in en bekleed hem met bakpapier. Vet de velletjes filodeeg licht in met olijfolie en beleg de vorm ermee. Ze moeten elkaar telkens overlappen. Bestrooi met een klein beetje paneermeel. Vul de vorm met het gehaktmengsel, garneer met repen gegrilde paprika en kwast de randen voorzichtig in met nog een beetje olie. Plaats de vorm, iets onder het midden, in de oven en laat de taart in ca. 30 minuten gaar en goudbruin worden. Let op, de gaartijd kan per oven verschillen. Houd eea vanaf 25 minuten in de gaten.

Serveer er eventueel gegrilde courgette en aubergine bij. Een eenvoudige groene salade volstaat ook.