
gele courgettesoep met saffraan
zomerse soep van gele courgette, met saffraan voor een extra zonnig effect
gerecht van de week: zomerse soep
kok: Lonneke
“Dit recept is geïnspireerd op een soep met saffraan die mijn zus eens maakte met haar eigen saffraan. Haar versie had ik niet zelf geproefd, want woont in Italië en ik had er alleen een foto van gezien. Toen ik een paar courgettes uit de moestuin van mijn moeder kreeg, besloot ik er soep van te maken. De courgettes uit mijn moeders Friese moestuin lijken op pompoen, maar het zijn ronde, gele courgettes. Deze soep kan je natuurlijk ook met ‘gewone’ gele courgettes maken. De gele kleur van de courgettes wordt versterkt door de saffraan. Saffraan zorgt niet alleen voor een zonnige kleur, maar ook voor een zonnig humeur. Resultaat: een versterkend en licht soepje met een zonnig effect!”
ingrediënten (4 personen)
- 3 gele courgettes, in blokjes (evt. grove zaadlijsten/pitten verwijderen)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 plukje saffraan (of 1 tl saffraanpoeder)
- 1 tl salie of tijm
- 2 liter groentebouillon
- 3 el olijfolie
recept
Week de saffraandraadjes in een half kopje warm water. Pak een grote soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook in de olijfolie glazig. Bak de salie (en/of tijm) even mee en vervolgens de courgette. Doe de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken tot de courgette zacht is. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg het kopje met de saffraan infusie (geweekte saffraan plus het weekvocht) toe en roer goed door. Serveer eventueel met een lepel crème fraîche.
Lekker met ovenverse ciabatta of naanbrood.