
gele rijst met oesterzwammen en roerbakgroenten
door dunne plakjes knoflook in plaats van geperste knoflook te bakken krijg je een heerlijke milde knoflooksmaak; precies goed!
ingrediënten van de week: oesterzwammen & knoflook
kok: Lonneke
“Al jarenlang staat dit Oosters getinte gerecht met enige regelmaat bij ons op tafel. Van een milde knoflooksmaak krijg ik nooit genoeg! Niet alleen in de Mediterrane keuken, maar ook in de Oosterse keuken past knoflook goed. Door de teentjes knoflook in plakjes te snijden in plaats van te persen, wordt knoflook bij het bakken minder snel bitter. De zachte, bijna romige smaak van de oesterzwammen vaart er wel bij.”
ingrediënten (4 personen)
- 400 g (zilvervlies)rijst
- 2 el gemalen kurkuma
- 150 g oesterzwammen
- 4 teentjes knoflook
- 400 g gesneden roerbakgroenten (ik gebruikte witte kool, prei, peultjes, rode ui)
- 1 rode peper
- ca. 200 g tofu roerbakreepjes (ik gebruikte AH biologisch tofu roerbakreepjes pittig gekruid)
- 4 el sojasaus (bijv. Kikkoman, als het maar geen zoete sojasaus is)
- 1 komkommer, in plakjes
- olijfolie, zout en peper
recept
Kook de rijst in gezouten water en voeg halverwege de kooktijd de gemalen kurkuma aan het kookwater toe.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en de rode peper in ringetjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok (of hapjespan) en bak hierin de knoflook en rode peper op hoog vuur aan. Schep de knoflook en peper uit de wok (bewaar voor later) en bak in de nog hete olie de in stukken gescheurde oesterzwammen. Schep ook de oesterzwammen uit de wok en wikkel ze samen met de knoflook en rode peper in aluminiumfolie om het warm te houden.
Verhit nog wat extra olijfolie in de gebruikte wok en bak hierin de tofureepjes tot ze knapperig zijn. Schep de reepjes tofu over in een andere pan en laat het op zacht vuur staan tot de rest klaar is. Roerbak de groenten in de eerder gebruikte wok, breng op smaak met peper en zout en blus af met de sojasaus. Voeg vlak voor het opdienen de reepjes tofu bij de groenten en roer even door. Serveer de gele rijst met oesterzwammen en roerbakgroenten met een salade van de komkommer. Ook lekker met knapperig frisse ijsbergsla met een knoflookdressing.