gemarineerde abrikoos met yoghurt en pistache

ingrediënten van de week: abrikoos & pistache
kok: Lonneke

“Heerlijk dat er weer verse abrikozen verkrijgbaar zijn. Een vrucht die je, net als de saffraan in dit recept – aan de zon doet denken. Van saffraan word je trouwens ook letterlijk ‘zonnig’. Kijk hier maar eens naar alle positieve medicinale eigenschappen. Op die site kan je ook gelijk topkwaliteit saffraan bestellen: Lo Zaff. En ja, reclame maken voor de biologische saffraanboerderij van mijn zus in Italië doe ik met liefde en zonder enige gêne 😉
Zelf combineer ik abrikozen in zoet gebak vaak met rozemarijn. De combi met pistache was voor mij nieuw, maar samen met de Griekse yoghurt en honing is het een heerlijk zonnig Grieks toetje. Wij vieren komende zomer vakantie in Griekenland, de voorpret begint nu al!”

recept (4 personen)
12 abrikozen, 50 g suiker, 1 kaneelstokje, plukje saffraan, 2 el honing, 400 g Griekse yoghurt,
50 g pistachenoten

Doe 2 el heet water in een (espresso)kopje en laat de saffraan hier intrekken. Halveer en ontpit de abrikozen. Doe 150 ml water met de suiker, de honing en het kaneelstokje in een pannetje en verhit tot de suiker is opgelost. Laat een paar minuten tot siroop inkoken en voeg dan de abrikozen en het water met de saffraan toe. Verwarm de abrikozen nog 10 minuten op zacht vuur en laat ze daarna in de siroop afkoelen.
Rooster ondertussen de pistachenoten in een koekenpan en voeg op het laatst een beetje suiker toe. Hak de geroosterde en licht gekaramelliseerde pistachenoten in stukjes. Ik doe dat door ze op een houten plank te leggen met keukenpapier erover en er vervolgens met een notenkraker op te ‘hameren’. Serveer de abrikozen op Griekse yoghurt in glazen schaaltjes. Giet er wat siroop over en bestrooi met de gehakte pistachenoten.