gemarineerde lamskoteletten met zoete aardappel

je kunt deze gemarineerde lamskoteletten in de grillpan of op de barbecue bereiden

ingrediënten van de week: lamsvlees & feta
kok: Lobke

“Veruit onze favoriet tijdens zomervakanties in Frankrijk, vergezeld van een simpel bijgerecht: baron d’agneau van de barbecue of de grill. Gekocht bij een authentieke boucherie waar de slager de koteletten van het lokale lam ter plekke voor je hakt – gewoon op een houten werkblad, zonder handschoentjes. Grappig genoeg had ik een soort déjà vu toen ik met dit gerecht aan de slag ging: de slager moest de koteletten nog hakken, het zonnetje scheen en we konden buiten eten (voor een barbecue was het net te fris). Het was even vakantie bij ons in de tuin! Lamskoteletten hebben niet per se een marinade nodig. Maar in dit geval vond ik het wel lekker om een kruidenpalet toe te voegen aan een gerecht dat feitelijk maar uit drie ingrediënten bestaat: lam, zoete aardappel en feta. Ik heb de lam in de grillpan bereid, maar je kunt ze ook heel goed op de barbecue grillen. Nóg lekkerder zelfs.”

ingrediënten (2 personen)

  • 1 flinke zoete aardappel/bataat (circa 400 g)
  • 2 grote lamskoteletten (circa 200 g per stuk)
  • 100 g fetakaas
  • flinke handvol verse muntblaadjes
  • 2 eetl verse tijmblaadjes
  • 1 teen knoflook
  • 4-5 eetl olijfolie
  • 1 eetl gedroogde tijm
  • peper & zeezout

recept

Maak je de lam op de barbecue: steek dan als eerste de barbecue aan.

Hak en meng in een keukenmachine de verse munt, verse tijm, de uitgeperste teen knoflook en 3 eetl olijfolie tot een marinade. Haal de lam uit de koeling en wrijf de koteletten aan beide zijden in met de marinade. Dek af met folie en laat op het aanrecht staan.

Verwarm de oven voor op 200C.

Was de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes zoete aardappel erop. Besprenkel met de rest van de olijfolie, strooi er de gedroogde tijm en flink wat zeezout over. Zet 20 minuten in de oven. Schep na 10 minuten even om.

Snijd de feta in blokjes en bestrooi met peper.

Wanneer de zoete aardappel 15 minuten in de oven staat, kun je de lam gaan bereiden. Verhit de grillpan en gril de lamskoteletten circa 4 minuten per kant.

Voeg na 20 minuten de feta toe aan de zoete aardappel en zet nog 5 minuten in de oven van 200C.

Schep de geroosterde zoete aardappelschijfjes met feta op de borden en leg er de lam op.

Tip: in plaats van feta toe te voegen in de oven, kun je ook een grove feta-mayonaise maken door in de keukenmachine 1-2 eetl mayonaise, een stukje feta, 4 blaadjes munt en 2 groene pepers (+wat vocht) te mengen. Serveer bij de geroosterde zoete aardappel.