
gember-courgette noodles met paksoi
in dit Aziatisch duet van noodles en gember heb ik een deel van de noedels vervangen door ‘courgetti’
ingrediënten van de week: gember & noodles/noedels
kok: Lonneke
“Deze gember-courgette noodles met paksoi kan je maken met elke soort noodles ofwel noedels. Ik gebruikte boekweit-noodles met zoete aardappel (te koop bij natuurvoedingswinkels) die je maar kort hoeft te koken. In dit gerecht passen gewone boekweitnoodles (soba) of rijstnoedels ook goed. Een handig overzicht van alle soorten noodles vind je hier. Als garnering vind ik het lekker om naast geroosterde sesamzaadjes nog wat rauwe, fijngesneden bosui toe te voegen. Voor een knapperige bite. Wat knapperig gebakken Quorn (dés-stukjes) erbij is ook lekker. Voor een niet-vegetarische variant kan kip natuurlijk ook.”
ingrediënten (4 personen)
- 350-400 g Japanse noodles (udon, ramen of soba) of rijstnoodles
- 2 el vers geraspte gember (van een stuk verse gemberwortel van minimaal 6 cm)
- 1 courgette
- 1 paksoi
- 4 bosuitjes, fijngesneden witte en groene delen gescheiden
- 4 el kokosolie, milde olijfolie of rijstolie (of andere neutrale olie)
- 4 el tamari of andere sojasaus (géén ketjap manis)
- 2 el rijstazijn (of appelazijn)
- chilivlokken of chilipeper naar smaak
- zout en peper
- 8 el sesamzaadjes
recept
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan met wat zout en zet de geroosterde sesamzaadjes weg tot gebruik.
Snijd de courgette in hele dunne repen over de lengte door (met de hand is dit best lastig, ik vind het niet te doen) of gebruik een spiraalsnijder om lange, dunne julienneslierten te maken. Doe deze courgettespaghetti ofwel ‘courgetti’ in een grote kom, giet er kokend water op en laat het heel even staan zodat het nét niet rauw meer is (niet gaar laten worden!). Je kunt de courgette ook in een vergiet doen en daar kokend water over gieten om het rauwe eraf te halen.
Maak de basis voor de saus door in een kom 2 eetlepels (kokos)olie, 2 eetlepels tamari, de azijn, de geraspte gember en de chilivlokken door elkaar te roeren.
Kook de noodles beetgaar, net iets korter dan op de verpakking staat (ze moeten echt niet helemaal zacht zijn). Giet de noodles (zeker noodles met zoete aardappel en rijstnoodles) direct na het koken af en spoel ze af met koud water om het overtollige zetmeel weg te spoelen. Zo voorkom je dat de noedels in een kleverige massa veranderen.
Snijd de paksoi en roerbak ze samen met witte delen van de bosui in een wok of braadpan in twee eetlepels (kokos)olie en wat peper en zout. Schep de gebakken groenten uit de wok en zet apart.
Doe de sausbasis met de gember in de wok of braadpan waar de paksoi in gebakken is en verwarm de saus op middelhoog vuur. Laat heel even aan de kook komen en zet het vuur dan gelijk lager. Laat een paar minuten sudderen zodat alle geuren en smaken vrijkomen.
Voeg de beetgare noodles, de courgetti en de gebakken groenten toe aan de saus in de wok. Zet het vuur uit zodra alles warm is en breng op smaak met zout en peper en de resterende tamari of sojasaus. Voeg op het laatst de fijngesneden groene delen van de bosui toe en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Serveer onmiddellijk.