gepofte aardappel met kruidenboter

zo’n gepofte aardappel met kruidenboter is toch veel lekkerder dan stokbrood? Met voorgekookte piepers is het poffen zo gepiept!

 

gerecht van de week: van de barbecue
kok: Lonneke

“Barbecueën, heel gezellig, maar het duurt vaak wel lang voordat de kolen heet genoeg zijn om op te roosteren. Meestal ben ik dan al verzadigd door ruime hoeveelheden stokbrood en (pasta)salades… Zijn de kolen eenmaal heet, dan gaat het barbecueën soms weer te snel. Wat ik heel lekker vind, maar ook in hete kolen nog eindeloos kan duren, is aardappels poffen. De truc is dan om ze voor te koken en de (bijna) gare aardappels in z’n geheel met schil in aluminiumfolie te wikkelen. Zo’n gepofte aardappel met kruidenboter eet ik veel liever dan stokbrood.”

 

ingrediënten (4 personen)

  • 4 grote aardappels (met schil)
  • 150 g roomboter
  • 4 el zure room
  • 4 el fijngehakte bieslook
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1½ tl zeezout
  • 1 tl versgemalen peper

recept

Meng de roomboter met de kruiden, zure room en peper en zout tot een gladde massa. Verdeel de kruidenboter over een stuk huishoudfolie en rol strak op. Bewaar de rol boter ongeveer 1 uur in de koelkast.
Was en kook de aardappels in ruim water tot ze bijna gaar zijn. Giet af en laat ze even afkoelen. Snijd de aardappels tot ongeveer halverwege in parallelle parten. Gebruik een scherp mes om mooie strakke inkepingen te maken.
Duw een plakje kruidenboter in de inkepingen en wikkel elke aardappel apart in aluminiumfolie. Laat ze ongeveer 15 minuten tussen de hete kolen poffen. Serveer met extra kruidenboter of zure room.