gerookte pangasius met aardappel-spinaziegratin

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: pangasius & spinazie

“Ik ben meer van de zeevis, vanwege de lichtzilte smaak. Maar ik moet zeggen: hij viel me niet tegen, de panga. Een lekker stevige vis die zich erg goed leent voor een exclusieve rookbehandeling in mijn rookoventje. Omdat de rooksmaak vrij aanwezig is en de vis stevig, is dit een redelijk zwaar gerecht. Helemaal in combinatie met de aardappelgratin. Voor een frisse lentedag, zullen we maar zeggen. Met 400 g visfilet kun je 4 eters prima bedienen.”

recept (4 personen)
2 grote pangasiusfilets, gemengde verse kruiden zoals platte peterselie en dille (fijngesneden), enkele el olijfolie, 400 g aardappelen (schoon gewicht), 400 g spinazie (gewassen), 225 g room, 75 g kaas (comté)

Snijd de aardappelen in flinterdunne schijfjes. Roerbak de spinazie kort, totdat deze net geslonken is. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk van het vocht uit laat lopen. Doe de spinazie in een grote ovenschaal en dek af met de aardappelschijfjes. Meng de room met de geraspte kaas en peper en zout. Schenk dit mengsel over het gerecht. Schuif de gratin in een voorverwarmde oven van 180°C en bak in ca. 45 min goudbruin en gaar. Controleer met een scherp mesje of je makkelijk door een aardappelschijfje kunt prikken. Zo ja, dan is je schotel klaar. Bestrooi ondertussen de vis met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met de verse kruiden. Maak de rookoven klaar voor gebruik en rook de vis in ca. 15 min gaar. De vis is gaar als hij lichtbruin oogt en er geen kleurverschil is tussen de randen en het midden van de vis. Serveer de vis met de gratin en een lekker glas houtgerijpte chardonnay.

dranktip houtgerijpte chardonnay

serveertip maak een kruidenbotertje van roomboter, maldon seaflakes en fijngesneden dille

tip geen rookoventje? Gebruik een metalen braadslede en doe er ca. 2 el rookmot in (verkrijgbaar in keukenartikelen-winkel). Dek dat af met een stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie. Plaats er een metalen rekje op (hittebestendig). Leg daar de vis op. Dek goed af met aluminiumfolie. Druk dat goed aan aan de randen. Zet het hele verhaal op een pitje en laat je eigengebouwde rookoventje z’n werk doen
[bron: Homemade – Yvette van Boven]