geroosterde bloemkool met kabeljauw en spinazie

bloemkool smaakt geroosterd heel anders dan gekookt

 

thema: knollen & kolen
kok: Lobke

“Bloemkool is in gekookte versie zeker niet een van mijn favoriete groentes. Rauw in een salade vind ik het wel lekker, knapperig en fris. Ik heb dan ook met argusogen de opkomende trend van geroosterde of gegrilde bloemkool gade geslagen. Maar nieuwsgierig als ik ben wanneer het gaat om koken, besloot ik begin dit jaar de proef op de som te nemen. En ik werd aangenaam verrast: geroosterde bloemkool smaakt heel anders dan gekookt (en dan heb ik het niet over bloemkool die gemarineerd is in een stevige kruidenmix). En doordat je het roostert, blijft hij wat krokanter. Ik vind het een aanrader. Mijn bloemkool-consumptie ligt dit jaar al hoger dan die van heel 2016. Dat zegt wel iets, toch? :)”

ingrediënten (2-3 personen)

  • 1 (kleine) bloemkool
  • circa 12 cherrytomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 eetl dille
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 200 g krieltjes in de schil
  • 200-300 g kabeljauwfilet (MSC/ASC)
  • 250 g verse (baby)spinazie

recept

Vet een bakplaat in met olie. Verwarm de oven voor op 200C.

Snijd de tomaatjes in kwarten. Meng in een schaal 1 eetl olijfolie met 1-2 eetl balsamicoazijn en een scheutje honing. Doe de tomaten in de kom en meng goed. Zet even weg.

Was de bloemkool en dep droog. Snijd de groene stronk en blaadjes eraf en snijd de bloemkool in dunne plakken van gelijke dikte. Verdeel over de bakplaat.

Was de krieltjes en halveer ze. Verdeel over de bloemkool

Pers de knoflook uit in een kommetje, voeg 2 eetlepels dille toe,  3 eetlepels olijfolie en peper en zout. Meng goed en smeer de bloemkool en krieltjes ermee in. Schep de gemarineerde tomaatjes erover en schuif de bakplaat (boven of middenin) in de oven voor 25-30 minuten. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grill nog even aan.

Dep de kabeljauw droog, smeer in met wat olijfolie en maal er peper en zout over en de rest van de dille. Vet een ovenschaal in. Leg de spinazie erin en daar bovenop de kabeljauw.

Zet circa 15-20 minuten onderin in de oven bij de bloemkool.

Serveer de geroosterde bloemkool en krieltjes met de vis en spinazie.