geroosterde bieten met vijg, gnocchi en geitenkaassaus

de geroosterde bieten en andere knollen in dit gerecht vallen grotendeels onder de ‘vergeten’ groenten. Hopelijk heb ik ze uit de vergetelheid gekookt 🙂

ingrediënten van de week: biet & aardappel
kok: Lobke

“Bietjes staan – of eigenlijk: stónden – bij mij nooit op het menu. Het zal wel iets van vroeger zijn, maar ik was ervan overtuigd dat ik die knollen niet lekker vind. Maar nu ga ik absoluut vaker verse bietjes eten. En niet alleen omdat een vriend van ons me vertelde dat je er harder van gaat fietsen 🙂 Ik was eerlijk gezegd gewoon zelf verrast hoe lekker dit gerecht is. De zoete smaken van de geroosterde groenten en vijg passen perfect bij de zoute smaak van de Hollandse geitenkaas. Enige nadeel van rode bietjes vind ik de kleur (en smaak) die ze afgeven aan de andere groenten – bovendien is dat rode sap bijna niet van je handen of snijplank te krijgen… Bij de groenteboer vond ik gele en chioggia bieten (zie foto onderaan deze blog). Die hebben deze eigenschap niet en zijn fantastisch van kleur! Voor dit gerecht heb ik overigens wel een beetje gesmokkeld met het ingrediënt ‘aardappel’ – ook iets wat ik niet vaak eet. Je vindt de aardappel terug in de vorm van zoete aardappel en gnocchi, wat gemaakt wordt van aardappelmeel. Maar uiteraard zou je de gnocchi prima kunnen vervangen door aardappelpuree.”

ingrediënten (2-3 personen)

  • 1 koolrabi
  • 1 meiraap
  • 2-3 verse/rauwe bieten (gele, chioggia en/of rode)
  • 1 middelgrote zoete aardappel/bataat (250-300g)
  • 6-8 Spaanse gedroogde vijgen of 4 Turkse
  • ca 12 verse walnoten (of 60 g wanneer gepeld)
  • tijm (vers of gedroogd)
  • vloeibare honing
  • citroensap
  • olijfolie
  • zwarte peper & zeezout
  • 500 g gnocchi

saus:

  • stuk oude Hollandse geitenkaas van ca 140 g
  • 1 sjalotje
  • 200 ml (amandel)melk
  • 15-20 g boter
  • 1,5 eetl bloem

recept

Kraak en pel de walnoten en zet ze apart.Schil alle knollen en snijd ze allemaal in ongeveer even dikke plakken. Meng flink wat olie met een scheut citroensap, peper en (verse) tijm en wentel de plakken erdoor. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat circa 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180C.

Maak vervolgens de kaassaus:
Rasp de geitenkaas en snipper de sjalot. Fruit de sjalot in een heel klein beetje boter in een sauspannetje. Smelt vervolgens de rest van de boter, roer de bloem erdoor en blijf een paar minuutjes roeren tot je een mooi papje hebt, voeg de amandelmelk en 1 theelepel gedroogde tijm toe en breng – al roerend – aan de kook. Voeg vervolgens steeds geraspte kaas toe tot deze helemaal gesmolten is. De saus mag best flink zout zijn. Heb je wat jongere kaas, voeg dan een beetje groentebouillonpoeder of zout toe.

Als de groenten 20 minuten zijn gegaard, snijd dan de vijgen in plakjes en strooi ze samen met de gepelde walnoten over de groenten. ‘Sprenkel’ er honing  en zeezout over. Rooster nog eens 10 minuten.

Breng intussen ruim water aan de kook en kook de gnocchi gaar (ca 3 minuten). Schep door de geitenkaassaus en serveer met de geroosterde groenten.

gele en roze bieten

variant met gele en chioggia bieten