gestoofde paprika en witte ui

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: paprika & ui

“In de zomer koop je niet 1 paprikaatje, nee je koopt meteen een hele kilo! Althans ik wel. Ze kosten niks en je kunt er zoveel lekkere dingen van maken. Ik maakte een variant op de klassieke Italiaanse peperonata. Een stoofgerecht van paprika, ui en tomaat. Dit gerecht kun je warm, lauw of koud eten. Als onderdeel van antipasti, als basis voor een pastasaus, als hapje op een knapperig stukje brood. En het bijkomende voordeel is dat je er niet veel aan hoeft te doen. Dus gooi alles in de pan en ga met een glas wijn in de zon zitten. Overigens kun je dit gerecht een paar dagen bewaren in de koelkast. Dat komt de smaak zeker ten goede.”

recept (4-6 personen)
olijfolie, 8 ansjovisjes (uit potje of blikje), 2 grote zoete uien, 4 paprika’s, 2 tenen knoflook, ca. 15 Taggiasche-olijven, klein handje peterselie, peper en zout naar smaak

Verwarm de olie in een braadpan. Laat 6 ansjovisjes smelten in de olie. Voeg, als ze min of meer gesmolten zijn, de in halve ringen gesneden uien toe en laat ca. 10 min. bakken. Maak ondertussen de paprika’s schoon en snijd ze in repen. Voeg de paprika en fijngesneden knoflooktenen toe aan het gerecht. Kruid met peper en zout en doe het deksel op de pan. Laat het gerecht ca. 1 uur stoven op laag vuur. Schep zo nu en dan door. Voeg, als het gerecht gaar is, de twee fijngehakte ansjovisjes toe, de fijngesneden peterselie en Taggiasche olijven en kruid met peper en zout naar smaak.

tip
Taggiasche olijven zijn echt een lekkernij. Het zijn die hele kleine zwarte, uiterste smaakvolle, olijfjes. Je kunt ze bij een delicatessenwinkel krijgen. Ik vond ze bij onze rijkgesorteerde kaasboer.

taggiascheolijf

tip
Ook als je niet van ansjovis houd zou ik aanraden om de ansjovisjes in het eerste deel van de bereiding gewoon wel te gebruiken. Doordat je ze smelt krijgt je gerecht een heel subtiele zilte smaak, vergelijkbaar met wanneer je een gerecht met zout bestrooid, alleen dan verfijnder. Je proeft geen vissmaak. Laat de ansjovis dan wel weg op het laatst.