gevulde puntpaprika met zoete ui-mangochutney

kok: Lobke
ingrediënten van de week: paprika & zoete ui

“De ouders van een goede vriendin wonen bij mij in de buurt. Toen die vriendin met haar gezin bij ons op bezoek zou komen, stelden haar ouders spontaan voor om bij hen te komen barbecuën. In totaal zouden we met 8 volwassenen en 2 kinderen aanschuiven. Mijn vriendin wilde graag samen een bijgerecht maken, omdat ze thuis vaak weinig tijd heeft om ontspannen in de keuken te staan. Maar nu opa en oma op  haar dochtertjes pasten en onze mannen op de racefiets stapten, doken wij mijn keuken in om bij te kletsen en deze ‘paprika-rijstsalade’ te bereiden. De chutney had ik ’s ochtends al gemaakt. Vooral de verse munt maakt dit gerecht heel bijzonder en fris. En de chutney natuurlijk, die overigens ook supergoed smaakte bij de gegrilde kip- en gambaspiesjes van de barbecue.”

recept (4-8 personen)
chutney: 3 zoete uiten, 1 mango, 1 Spaanse/rode peper, 4 gemberbollen (uit pot), 1 el gembersiroop, 2 el verjus (of wittewijnazijn), 1 el limoensap, 3 tl bruine basterdsuiker

gevulde paprika’s: 4 puntpaprika’s, 200 g meergranenrijst, 250 g gedroogde vijgen, 120 g blanke amandelen, 2 flinke takken munt, 2 el gembersiroop, zout & peper

De chutney kun je al ver van tevoren maken als je wilt. Snipper de uien grof (zorg ook voor wat halve ringen). Ontdoe de pepers van de pitjes en snijd ze in heel kleine stukjes. Snijd de mango en gemberbollen in stukjes.

Fruit de ui en Spaanse peper circa 5 minuten op matig vuur in 2 eetl olie, tot de uien mooi glazig zijn. Voeg de mango toe en ‘bak’ even mee. Blus af met de verjus en voeg de suiker en gembersiroop toe. Laat op zacht vuur inkoken tot een stevige chutney (circa 1 uur).

Kook de rijst gaar. Snijd de vijgen in stukjes en de muntblaadjes in reepjes. Meng de gembersiroop door de rijst en schep er de vijgen, amandelen en munt door. Halveer de paprika’s in de lengte en ontdoe ze van de zaden en lijsten. Vul ze met het rijstmengsel.

Serveer de paprika’s koud of warm de paprika’s circa 10 minuten op in een oven van 150C. Eet er de chutney bij.

NB. Als je per persoon 2 halve paprika’s eet, vergezeld van een salade, heb je een mooi hoofdgerecht.

tip:
Gebruik de munt die je over hebt om in een kan ijskoud (bron)water te doen, samen met schijfjes verse citroen of citroensap