
gevulde varkenshaas met pruimen en boerenbrie
retro-eten: gevulde varkenshaas met zoete pruimen en pittige boerenbrie. Kind kan de was doen.
ingrediënten van de week: camembert & gedroogde pruimen
kok: Jeannette
“Daar waar een ander doorgaans een biefstuk of entrecote bestelt in een etablissement waar het kan vriezen of dooien wat de kwaliteit van het eten betreft, kies ik doorgaans voor varkenshaas. Knappe kop die daar iets aan kan verknallen. Ik ben gek op varkenshaas. Lekker mals en varkensvlees laat zich zo fijn combineren met van alles en nog wat. Ik vulde de varkenshaas voor dit gerecht met gewelde pruimen en met boerenbrie. Sorry, ik heb gesmokkeld. Boerenbrie is pittiger dan camembert en dat was precies waar ik zin in had. Het zijn beide witte-korst kazen en liggen in elkaars verlengde, dus ik vond dat het gerechtvaardigd was. Ik maakte overigens van het bakvocht een heerlijke jus voor erbij en voor wie wil. Staat niet op de foto, want zonder de saus was het een mooier beeld. Wij aten er gesmoorde snijbiet bij en de aardappelgratin met biet, die ik maakte met het restant van de boerenbrie. Lovely!”
ingrediënten voor gevulde varkenshaas met pruimen en boerenbrie
- ca. 15 pruimen
- sap van 2 persinaasappels
- 1 varkenshaas (ca 275 g)
- 1/2 punt boerenbrie
- ca. 100 g ontbijtspek (in wat dikkere plakken), van een langwerpig stuk spek (slager)
- cocktailprikkers
- flinke klont boter
- snuf kaneel (optioneel)
- scheutje slagroom (optioneel)
recept
Zet de pruimen met het sap op een koele plek weg. Doe dit ca. 1/2/ – 1 dag van tevoren.
Snijd de varkenshaas overlangs open, maar nét niet door. Bestrooi met versgemalen peper. Halveer 6-8 pruimen en leg ze op 1 kan van de opengeslagen varkenshaas. Beleg de pruimen nu met plakjes brie en klap de varkenshaas weer dicht. Steek het smalle uiteinde dubbel, zodat de varkenshaas overal ongeveer even dik is. Leg het ontbijtspek iets overlappend naast elkaar. Leg de varkenshaas erop en zorg dat de open kant niet net samenkomt met de uiteinden van het spek. Steek alles vast met cocktailpikkers. Verhit de boter in een braadpan totdat deze niet meer bruist. Braad de varkenshaas aan alle kanten in ca. 12-15 minuten rosé-gaar (afhankelijk van hoe dik de varkenshaas is). Laat rusten onder aluminiumfolie (losjes eromheen). Voeg het vocht en de overige pruimen toe aan het bakvet van de varkenshaas. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en een snuf kaneel. Voeg op het laatst een scheutje slagroom toe. Serveer desgewenst de saus los bi de varkenshaas.