
timbaaltje van gierst met venkel en grapefruitsalade
de oude kaas geeft dit timbaaltje van gierst pit, de venkel zorgt voor een bite en de grapefruitsalade verfrist
ingrediënten van de week: gierst & oude Hollandse kaas
kok: Lobke
“Eind jaren ’80 startte mijn moeder met het ‘Moerman-dieet’ vanwege haar ziekte. En omdat dit dieet draait om een evenwichtige, gezonde voeding, aten wij gewoon met haar mee. In die tijd maakten we kennis met – in onze puberale ogen – ‘stoffige’ granen als boekweit, gierst en spelt. We ontbeten met havermoutpap en smeerden biologische cashewnotenpasta op ons brood en rijstwafels. Wat ik grappig vind is dat ik dat toen maar ‘geitenwollensok’ vond, maar dat ik nu zelf elke ochtend boekweitpap klaarmaak, weinig vlees op mijn menu zet (ik koop het sowieso niet bij de supermarkt), maïswafels eet en speltbrood bak. Ik vind gierst op zichzelf een beetje saai en iets muffig, maar met de toevoeging van (oude) kaas en (verse) kruiden is het een lekkere basiskorrel voor veel gerechten.”
ingrediënten (2 personen)
timbaaltje:
- 175 g gierst
- 75 g Old Amsterdam
- peper & zout
- optioneel: handjevol pompoenpitten
gegrilde venkel:
- 2 venkelknollen
- handjevol verse platte peterselie
- 1 klein teentje knoflook
- 3 eetl olijfolie
- 1 eetl limoensap
- peper & zout
grapefruitsalade:
- 1 grote rode grapefruit
- 6-8 blaadjes verse munt (2 takjes)
- 0,5-1 eetl honing
- 1- 1,5 eetl extra vierge olijfolie
- zwarte peper
recept
Snijd de uitlopers en onderzijde van de venkelknollen. Halveer ze en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in stukken. Snijd de peterselie en meng het in een kom met de uitgeperste knoflook, olijfolie, limoensap en wat peper en zout. Meng de stukken venkel erdoor.
Doe de gierst in de pan, voeg 500 ml kokend water en wat zout toe en laat op zacht vuur koken tot het vocht opgenomen is (circa 25 minuten). Voeg eventueel nog wat kokend water toe als de gierst nog niet helemaal gaar is wanneer het water op is. Voor dit gerecht mag de gierst gerust wat overgaar zijn en zijn ‘korrel verliezen’. Rasp de oude kaas en zet apart.
Snijd de munt fijn en meng met de extra vierge olijfolie, honing en peper. Schil de grapefruit en haal partje voor partje het vruchtvlees uit zijn velletje. Voeg de stukjes toe aan de dressing en schep goed om.
Verhit een grillpan (of koekenpan) en gril de venkel in etappes circa 2-3 minuten per kant. Schud de pan nu en dan wat, zodat de venkel niet aanbrandt.
Meng de oude kaas door de gare gierst, vul twee timbaaltjes of kommetjes af met gierst en keer om op een bord. Schik de gegrilde venkel eromheen en schep de grapefruitsalade erop.