
gnocchi van polenta en pompoen
gnocchi van polenta en pompoen: op en top Italiaanse klasse met een hersfttintje
“Het was mijn eigen suggestie: pompoen en polenta…Tsja, en dat bleek uiteindelijk iets ingewikkelder dan ik had voorzien. Want gebakken polenta was al geclaimd en papperige polenta, daar heb ik het dan ook niet zo 1,2,3 op. Dus ja, wat dan…? Het werden gnocchi van polenta en pompoen. Een experiment, maar wel een geslaagd experiment. Stevige kost voor regenachtig weer.”
ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen)
- 1/4 pompoen
- 50 g zeer fijne polenta
- 200 ml lauwwarm water
- zout
- 1/2 – 1 (klein) ei
- 100-175 g bloem
- ca. 50-75 g gorgonzola, in piepkleine blokjes (of zoveel als je lekker vindt). Of half Parmezaanse kaas en half gorgonzola
- bloem om te bestuiven
- 100 g boter
- ca. 25 blaadjes salie
- evt Parmezaanse kaas om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200°C en schil de pompoen met een dunschiller. Snijd de pompoen in grove stukken. Bak de stukken pompoen in ca. 20 minuten gaar. Ik zou meteen de hele pompoen bakken in de oven en van de rest lekker soep maken.
Zet het lauwwarme water op met zout. Voeg al roerende met een garde de polenta toe. Roer vervolgens met een houten lepel totdat het een stevige massa is geworden. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Klop het ei los en meng het door de polenta. Snijd enkele blaadjes salie heel klein en meng deze door de polenta. Pureer de pompoen en meng door de polenta. Voeg nu net zoveel bloem toe totdat je een mooi homogeen deeg hebt dat niet meer echt aan je vingers kleeft. De hoeveelheid bloem verschilt en hangt af van hoe nat de pompoen is. Ik heb dit gerecht getest met gekookte pompoen en die was behoorlijk vochtig. Minder bloem is beter, want dan worden de gnocchi ook minder taai. Kneed de gorgonzola erdoor, of verdeel het deeg in twee porties en meng door het ene deel gorgonzola en door het andere deel Parmezaanse kaas. Laat het deeg ca. 1 uur in de koelkast opstijven. Verdeel het vervolgens in kleine stukken die je tot strengen rolt. Snijd er kleine blokjes van en kerf deze in met een vork. Bestrooi met bloem.
Zet een flinke pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg zout toe en gaar in kleine porties de gnocchi. Ze zijn goed als ze boven komen drijven.
Verwarm ondertussen in een andere pan de boter met de resterende salieblaadjes. Schep het schuim eraf en laat de boter niet bruin worden.
Schep de gnocchi uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel ze over de borden en besprenkel met de salieboter. Je kunt de gnocchi ook even opbakken in de boter. Bestrooi naar wens met Parmezaanse kaas. Buon appetito!