gorgonzola en vijg in rode sla

dit voorgerechtje met rode sla is hartig, met een subtiel zoet accent van vijg: lekker herfstig

 

ingrediënten van de week: radicchio (rode sla) & blauwe kaas
gastkok: Regina Zoeter

“Koken in de herfst is echt een genot. Omdat het langzaam weer tijd wordt voor knusse kaarsjes en, binnenkort als ’t iets kouder wordt, de kachel aan. Dan vind ik het zo gezellig om in de keuken te staan. Maar het is vooral een genot omdat de natuur ons nu enorm verwent met heerlijke ingrediënten waarmee je stevige gerechten kunt maken, vol van smaak. Dit voorgerecht past voor mij helemaal bij deze tijd van het jaar. Het is behoorlijk hartig door de gorgonzola, en dankzij de vijgen en de honing ook lekker zoet. De vulling is zacht, terwijl de knapperige nootjes het geheel een steviger bite geven. De tijm vind ik echt verrassend lekker in dit gerecht, ik heb flink wat over de vulling gestrooid. Overigens wilde ik eigenlijk peer gebruiken, maar deze weken moet je peren na aankoop nog zeker een dag of vier laten rijpen. Ik had ze nog niet in huis en wilde direct aan de slag, daarom heb ik verse vijgen genomen. Een perfecte keuze, al zeg ik ’t zelf! De stevige bite van de schil en de structuur van het vruchtvlees combineren super met de rest van de ingrediënten. Ik ga dit voorgerecht natuurlijk wel ook nog een keer met peer maken. De nieuwe oogst peren zijn te lekker en passen super goed bij gorgonzola.”

ingrediënten (4 personen)

  • 1/4 stronk radicchio + 4 stevige bladeren
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 2 verse vijgen
  • 100 gram gorgonzola
  • 3 kleine theelepels crème fraiche
  • peper en zout
  • honing
  • paar walnoten
  • paar steeltjes verse tijm

recept

Verwijder de buitenste bladeren van de radicchio. Haal dan voorzichtig vier stevige bladeren van de stronk en bewaar die. Snijd een kwart van de stronk in kleine reepjes, verwijder eerst de harde kern. Bewaar de rest van de radicchio voor een ander gerecht.
Snijd de plakjes ham in reepjes en de verse vijgen en gorgonzola in stukjes en meng alles met de fijngesneden radicchio, de crème fraiche en naar smaak peper en zout. Wees karig met de crème fraiche, als je te veel gebruikt wordt de vulling te nat. Doe de vulling in een platte ovenschaal en zet 4 minuten onder de grill.
Doe een klein beetje honing in de radicchiobladeren en schep de vulling erop. Bestrooi met wat fijngehakte walnoten en flink wat tijmblaadjes.