hamburger-op-Turks-brood

hamburger op Turks brood

Foodsharing is hip! En hamburgers ook. Dus snoep samen van deze giga hamburger op Turks brood.

 

ingrediënten van de week: gehakt & kaas
kok: Jeannette

“Waar een programma als ‘ik vertrek’ allemaal niet goed voor is. Ooit zag ik in een aflevering een 4-persoons hamburger voorbijkomen. Leuk idee, vond ik. Echt iets voor nu, aangezien het Thanksgiving is. Hét feest om samen met vrienden en familie te vieren (in Amerika dan). In het kader van de foodtrend ‘foodsharing’ en de hamburgerrestaurants die als paddenstoelen oppoppen, het ultieme gerecht om eens op tafel te zetten als je bezoek over de vloer hebt. Veel ingrediënten deze keer. Maar doorgaans veel dingen die je waarschijnlijk toch al wel in huis hebt.”

ingrediënten (6-8 personen)

  • 500 g rundergehakt
  • 300 g lamsgehakt (of lamsworstjes)
  • klein handje verse peterselie, fijngehakt
  • klein handje verse koriander (fijngehakt)
  • 1/2 – 1 el Ras-el-hanout
  • peper en zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 3 beschuiten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Turks brood met sesamzaadjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 blok fèta (dodoni)
  • 4 (groene) tomaten
  • 1 komkommer, in linten geschaafd
  • 1 bak mesclun-sla

voor de salsa verde

  • handje verse koriander
  • handje verse platte peterselie
  • 6 cornichons (of 4 zure augurkjes)
  • 1 el kappertjes
  • goede olijfolie
  • sap van 1/2 limoen
  • peper en zout naar smaak

voor de harissa-yoghurtsaus

  • 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • flinke kneep harissa (naar smaak)

recept

Meng de ingrediënten t/m de knoflook door elkaar en kneed tot een samenhangende massa. Laat op een koele plek de smaken goed intrekken. Haal het vlees ca 10 minuten voordat je het gaat bakken uit de koeling. Sla het plat tot een grote, dunne, ronde lap, die groter is dan het brood.

Hak de ingrediënten voor de salsa verde heel klein (of blender ze kort). Voeg zoveel olijfolie toe tot het een saus is.

Meng de yoghurt met de harissa.

Bak de hamburger in een (zeer) grote koekenpan om en om in een paar minuten nèt gaar en bruin. Draai halverwege voorzichtig om. Snijd het Turkse brood open, schuif de burger er voorzichtig op en verdeel er de salsa verde over. Verdeel de fèta erover en beleg tot slot met plakken tomaat, flink wat sla en de komkommerlinten. Geef er de harissa-yoghurt bij.