haringtartaar met aardappel en augurk

verrassend voorafje voor haringliefhebbers, ook goed bevonden voor wie haring sec ‘mwha’ vindt 😉

 

gerecht van de week: Hollandse nieuwe
kok: Lonneke

“Elk jaar in juni eet ik graag een Hollandse Nieuwe, maar verder ben ik minder dol op haring dan mijn huisgenoten. Verwerkt in een salade, zoals in deze haringtartaar met aardappel en augurk, vind ik haring eigenlijk het lekkerst. Ik heb even opgezocht wanneer haring Hollandse Nieuwe mag heten. Haring met een vetpercentage van 16 procent of meer, op de Hollandse manier gekaakt (wijze waarop kieuwen en ingewanden worden verwijderd), gezouten en gefileerd mag maatjesharing heten. Maatjesharing mag vervolgens als Hollandse Nieuwe worden verkocht vanaf Vlaggetjesdag, de officiële start van het haringseizoen in juni (in 2016 op zaterdag 18 juni) tot en met september. Tijd genoeg om deze zomer mijn recept eens uit te proberen!”

ingrediënten (4 personen)

  • 4 maatjesharingen, in miniblokjes
  • 1 à 2 aardappels, gekookt en in kleine blokjes
  • 2 augurken, in kleine blokjes
  • 1 bosui, in dunne ringetjes
  • ½ appel, grof geraspt
  • 2 el mayonaise
  • ½ el citroensap
  • ½ el extra vierge olijfolie
  • 3 el fijngehakte bieslook
  • versgemalen zwarte peper en (zee)zout
  • 75 g waterkers of veldsla

recept

Meng de haringblokjes met aardappelblokjes, augurk, bosui, appel, mayonaise, citroensap, olijfolie en de helft van de bieslook. Breng de haringsalade op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel via een kookring over vier borden. Druk de haringsalade goed aan, dan blijft het beter staan als je de kookring weer verwijderd. Drapeer wat sla langs elk haringtartaartje en verdeel de rest van de bieslook over. Deze haringtartaar met aardappel en augurk smaakt uitstekend met een glas gekoelde, droge witte wijn.