
hartige cake met andijvie, walnoot en blauwe kaas
een verrassend gerecht op een buffet, deze andijvie-cake!
ingrediënten van de week: andijvie & blauwe kaas
kok: Lobke
“Deze hartige cake is een vrije variatie op de rucola-cake met pijnboompitten die ik ooit op een verjaardag van een vriendin at. De cake was onderdeel van haar luxe hapjes-buffet. Ik vond het idee van een hartige cake heel grappig en heb het daardoor onthouden. Nu ik iets creatiefs met andijvie wilde maken, popte die cake weer in mijn hoofd op. Bij navraag bleek het een recept van Yvette van Boven, uit haar kookboek Homemade Zomer. Bedankt, Yvette, voor de inspiratie! :)”
ingrediënten
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 2 eetl kwark
- 100 g andijvie van de krop (of voorgesneden)
- 4 eetl olijfolie
- 1 flinke eetl mosterd
- 1 eetl wittewijnazijn
- 1 eetl honing
- 50 g walnoten
- 60 g Fourme d’Ambert (blauwe kaas)
- peper en zout
- beetje boter en bloem
recept (8-10 plakken)
Was de andijviebladeren, snijd bovenste stukje donkergroen blad en onderste ‘harde’ stuk eraf. Snijd de rest fijn in stukjes.
Meng de mosterd, olie, azijn en honing met wat peper en zout. Meng er de andijvie doorheen.
Verwarm de oven voor op 160C. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met een beetje bloem.
Verbrokkel de blauwe kaas. Mix het bakmeel met de kwark en eieren circa 1 minuut tot een beslag. Mix er kort de blauwe kaas door. Spatel vervolgens de andijvie en walnoten door het beslag.
Schep het beslag in de vorm en zet circa 45 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is.
Serveer (lauw)warm bij een hartig buffet, bij soep of als lunch.
Tip: gebruik de rest van de krop in een Hollandse andijviestamppot