hartige taart met brie en walnoot

hartige taart hoort bij de herfst, net als noten en brie. En een lokaal Belgisch biertje.

ingrediënten van de week: brie & walnoot
kok: Lobke

“Waar ik in de zomer veel salades als maaltijd eet, is de herfst voor mij het seizoen van de hartige taarten. Ik houd enorm van zelfgemaakte quiches; om te eten en te maken. Ze zijn eenvoudig om te bereiden (hoewel de oventijd een bottleneck kan zijn op drukke dagen…), je kunt fantastisch variëren met de vulling en ze zijn bijna altijd ook koud heerlijk om te eten. Ik vind ze bovendien ideaal om mee te nemen op een weekend naar de Ardennen, als maaltijd voor de eerste avond. Lekker met een lokaal Belgisch biertje. Overigens gebruik ik nooit room in quiches. Dat is zo gegroeid omdat ik niet standaard room in huis heb. En quiche is voor mij ook vaak een spontaan of restjes-gerecht. Ik gebruik daarom gewoon puur een eimengsel met kruiden. Maar vind je dat lekkerder, dan kun je altijd room toevoegen aan de geklopte eieren.”

ingrediënten (2-3 personen)

  • 1 flinke rode ui
  • 1 eetl balsamicoazijn
  • 1-2 eetl honing
  • 3-4 eieren
  • 8 takjes verse tijm
  • 1 eetl gedroogde tijm
  • 1 punt brie (circa 200 g)
  • 150 g walnoten
  • 1 kleine zoete aardappel (circa 150 g)
  • 5 plakken hartige taartdeeg (diepvries)
  • peper en zout uit de molen
  • rucola (optioneel)

recept

Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes.Verwarm de oven voor op 180C.

Halveer de rode ui en snijd in halve ringen. Verhit een beetje olijfolie en bak de ui kort met de balsamicoazijn en 1 eetl honing.

Haal de blaadjes van de takjes tijm. Klop de eieren en meng de tijm erdoor.

Vet een quichevorm (24cm) in en bekleed met het hartige taartdeeg. prik gaatjes in het deeg met een vork en bestrooi de bodem met zeezout uit de molen. Beleg met de schijfjes zoete aardappel. Verdeel daaroverheen de halve uienringen en de walnoten. Beschenk met het eimengsel.

Snijd de brie in lange plakken en leg ze op de taartvulling. Besprenkel met olijfolie, 1 eetl honing en 1 eetl gedroogde tijm.

Bak de quiche in circa 35 minuten gaar.

Serveer eventueel met wat rucola of andere sla met balsamicodressing