
hartige taart met witlof en komijnekaas
deze hartige taart met witlof, komijnekaas en tomaatjes is lekker winters, maar toch niet zwaar. Een heerlijke, niet alledaagse, combinatie van smaken
ingrediënten van de week: witlof & ei
kok: Jeannette
“Ik maakte deze week een hartige taart met witlof, tomaat en komijnekaas. Gebonden met een mengsel van room en ei. Witlof eet ik eigenlijk altijd met ham en kaas. Gewoon omdat ik dat een gouden combinatie vind. Maar hoog tijd om eens te ontdekken wat je nog meer met witlof kunt. en ik kan je vertellen: deze taart komt vanaf nu ook op mijn lijstje te staan. Ik combineerde de witlof met komijn en dat leverde een heerlijk resultaat op. Een gezonde, vegetarische taart met een smaak die enigszins Oosters aandoet door de subtiele komijnsmaak. Heerlijk met een eenvoudige salade van rauwe witlof, appel en granaatappel. Allemaal producten van het seizoen, maar dan eens op een andere manier klaargemaakt. Bekijk ook de gerechten van co-bloggers Lobke en Lonneke. Lobke maakte een snelle salade en Lonneke een aantal feestelijke nieuwjaarshapjes.
ingrediënten (2 volwassenen, 2 kleine kinderen)
- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 1 el boter + extra om in te vetten
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl suiker
- 1 el witte wijnazijn
- 3 stronkjes witlof
- 2 eieren
- 50 g crème fraîche
- 50 ml slagroom
- 100 g komijnekaas
- 7 kleine tomaatjes
- platte peterselie
salade
- 1 stronkje witlof
- pitjes van 1/2 granaatappel
- 1/2 elstar
- 3 el olie
- 1el citroensap
extra
- vierkante bakvorm of kleine vierkante bakplaat
recept
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien. Was de witlof en snijd het kontje eraf. Snijd vervolgens de stronkjes overlangs in 4-en.
Smelt de boter in een ruime koekenpan. Snijd de knoflook fijn en fruit hem even aan. Voeg het komijnpoeder toe en fruit even aan. Voeg de suiker en azijn toe, laat uitbruisen en iets inkoken.
Leg de witlofstronkjes in de pan en bak ze voorzichtig bruin. Ze gaan een beetje gaan karameliseren. Dit duurt ca. 10 min. Halveer de tomaatjes en verwijder de pitjes. Bekleed de bakvom met bakpapier en vervolgens met de plakjes deeg. Prik een aantal gaatjes in de bodem. Verdeel de witlof over het deeg. Verdeel de tomaatjes tussen de stronkjes witlof.
Klop de eieren los met de room, crème fraîche en peper en zout naar smaak. Rasp de kaas en meng de helft ervan door het roommengsel. Schenk het roommengsel over de taart. Bedek de taart vervolgens met de rest van de geraspte kaas. Bak de taart in ca. 30 min gaar. Bestrooi de taart voor serveren met fijngehakte peterselie en serveer met een frisse witlofsalade.
frisse witlofsalade met granaatappel
Snijd het kontje van de witlof en haal de blaadjes los van de stronk. Was de elstar, halveer hem, verwijder het klokhuis en snijd hem in dunnen partjes. Verdeel ze over de witlof. Bestrooi met de granaatappelpitjes en besprenkel met olie, citroensap en peper en zout naar smaak. Eventueel kun je de salade nog bestrooien met platte peterselie.
tip
Snijd de granaatappel overlangs doormidden. Leg een helft losjes, op z’n kop, in je hand en houd je hand boven een kom. Sla er stevig op met een pollepel. De pitjes vallen zo door je vingers in de kom.