havermoutpannenkoekjes-met-bramencompote

havermout pannenkoekjes met bramencompote

lekker voor een lome zondagochtend: havermout pannenkoekjes met bramencompote

 

ingrediënten van de week: bramen & haver
kok: Jeannette

“Pannenkoeken, het lijkt de ultieme snelle maaltijd voor een doordeweekse dag. Maar als het puntje bij paaltje komt sta je een uur in de keuken. Ik vind het bakken ervan namelijk best een hoop werk. Misschien komt dat ook omdat ik altijd van die dunnetjes maak. Hoog tijd om het roer eens drastisch om te gooien. Mijn schoonmoeder maakte onlangs voor zichzelf een stevige pannenkoek met havermout en volkorenbloem. Leuk idee, vond ik. Deze week op het menu, in opdracht van medeblogger Lonneke: haver en bramen. Hoog tijd voor een belletje naar schoonmama. Precies wat ik al verwachtte: niks kookboek erbij. Gewoon een lepel zus en een scheutje zo. Het nauwt niet zo, het is maar net hoe dik of luchtig je ze zelf wilt hebben. Met de info van mijn schoonmoeder in het achterhoofd ging ik aan de slag. Ik maakte er een eenvoudige compote bij van verse bramen en blauwe bessen. Perfect als ontbijt, maar ook heel geschikt om als hoofdmaaltijd te serveren. Maak ze dan lekker dik, dan hoef je er niet zo veel te bakken.”

ingrediënten (ca. 2 – 3 personen)

  • 3 eieren
  • 100 g bloem
  • 70 g havermout
  • 200-300 ml melk (afhankelijk van hoe dik je het zelf wilt)
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • (arachide- of zonnebloem)olie om in te bakken

Voor de compote

  • 250 g verse bramen
  • 125 g blauwe bessen/bosbessen + extra om te serveren
  • sap van 1/2 (biologische) sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels vanillesuiker

recept

Maak een pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem, havermout, melk, suiker en een snuf zout. Laat ca. 1 uur rusten.

Maak ondertussen de compote. Zet de vruchten op met het sinaasappelsap, kaneelstokje en de suiker. Laat enkele minuten doorkoken. Het is wel lekker als de vruchten niet helemaal kapotgekookt zijn. Proef of er nog extra suiker bij moet en bind de compote eventueel met maizena of allesbinder.

Bak kleine dikke pannenkoekjes van het beslag en serveer ze warm met de compote, verse bessen en bestrooi met poedersuiker